Ohjelmistoalusta integroi autot pilveen – päivitys kuin kännyköissä

Microsoft ja Bosch kehittävät yhteistyössä autoihin uutta Azure-pilvipalveluita hyödyntävää ohjelmistoalustaa. Sen avulla voidaan hoitaa tulevaisuudessa autojen langattomat ohjelmistopäivitykset yhtä vaivattomasti kuin älypuhelinten päivitykset tänä päivänä. Testiversio alustasta pitäisi olla tarjolla jo vuoden lopulla.

Uusi alusta perustuu Microsoftin Azure-pilvipalveluun ja Boschin ohjelmistomoduuleihin. Sen avulla ohjelmistot voidaan ladata ajoneuvojen tietokoneiden keskusyksiköihin. Myöhemmässä vaiheessa keskeisenä tavoitteena on kehittää uusia työkaluja, jotka tehostavat ohjelmistokehityksen prosessia.

Microsoftin ja Boschin kehitteillä oleva ohjelmistoalusta on yritysten arvioiden mukaan testikäytössä jo vuoden 2021 loppuun mennessä. Kiire on kova sillä elektroniikan ja ohjelmistojen määrä on rajussa kasvussa autoissa.

”Ohjelmistot ovat nopeasti muodostumassa ehkä tärkeimmiksi erottaviksi tekijöiksi autoteollisuudessa. Tavoitteemme on auttaa yrityksiä nopeuttamaan uusien liikkumisen palveluiden kehitystä laajamittaisemmaksi niin henkilöautojen kuin kaupallistenkin ajoneuvojen osalta”, taustoittaa Microsoftin pilvipalveluista ja tekoälystä vastaava varatoimitusjohtaja Scott Guthrie.

Kuvituskuva: Bosch

Seuraavien autosukupolvien kohdalla ohjelmistojen rooli kasvaa edelleen ja tulee entistäkin tärkeämmäksi.

Autojen älyn lisääminen liittyy kaikkiin alan uusiin trendeihin, kuten sähköiseen liikkumiseen, automaattiseen ajamiseen ja muihin nykyaikaisiin liikkumisen palveluihin. Siksi tulevien autojen ohjelmistoja on päivitettävä entistä tiheämmin.

Autojen ohjelmistopäivitysten haasteena on tiukat tietoturvavaatimukset ajoneuvon elinkaaren kaikissa vaiheissa, jotka mutkistavat langattomien ohjelmistopäivityksien toteutusta ja digitaalisten palveluiden käyttöä.

Lisähaastetta tuo automaailman merkkien ja mallien loputon kirjo erilaisine ohjelmistoratkaisuineen.

Avain tulevaisuuden autojen päivitysten yksinkertaistamiseen on Boschin mukaan alustan esi-integrointi eli kun ajoneuvojen ja pilvipalvelun arkkitehtuurit toimivat yhteen saumattomasti, voidaan varmistaa myös. että ajoneuvojen päivitykset ovat aina ajan tasalla.

”Kun ohjelmistoalusta kattaa koko kaaren yksittäisestä ajoneuvosta pilveen asti, ohjelmistokehitys ja järjestelmäintegraatio tulevat yksinkertaisemmiksi. Tällä tavalla voimme luoda olosuhteet, joiden ansiosta ajoneuvojen langattomat päivitykset tapahtuvat yhtä vaivattomasti ja helposti kuin älypuhelimilla”, sanoo Boschin johtoryhmän jäsen Markus Heyn.

Kuva: Bosch

Päivitetty