Kännyköiden roaming-hintakatolle jatkoa – 5G tuo uusia vaateita

Euroopan komissio esittää EU:n sisäisen roaming-verkkovierailun kattohinnoittelun jatkamista kymmenellä vuodella.  Ellei EU jatka hintakattoja uudella sääntelyllä, päättyvät ne kesällä 2022. Lisäksi uusi 5G tuo uusia näkökulmia EU:n sisäisiin datasiirtoihin.

EU poisti verkkovierailumaksut sisämarkkinoiltaan kesällä 2017, jonka jälkeen EU-kansalaiset ovat maksaneet puheluista, tekstiviesteistä ja langattomasta internetistä kotimaan hinnat riippumatta siitä, missä he matkustavat EU:n sisällä. Verkkovierailumaksuja on laskettu asteittain asetetuilla hintakatoilla.

Vaikka uudet nopeammat 5G-verkot ovat vasta rakenteilla on tärkeää seurata myös uuden verkkotekniikan siirtohinnoittelua. ’’Tulemme parlamentissa seuraamaan tarkasti, miten 5G:n kehitys vaikuttaa verkkovierailuihin myös rajoja ylitettäessä’’, sanoo viime kaudella roaming-säädöksessä europarlamentin neuvotteluja johtanut suomalainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

5G voi tarkoittaa Kumpula-Natrin mukaan, että kuluttajilla on enemmän laitteita kytkettynä verkkoon, kun he matkustavat. Kun dataa liikkuu valtavasti enemmän, on hänen mukaansa tärkeää kysyä, onko järkevää maksaa käytön perusteella vai olisivatko suomalaisille tutut rajattomat paketit järkeviä myös roaming-mielessä.

Uudella sääntelyllä halutaan taata kuluttajille myös paremmat palvelut. ”Operaattorien on esimerkiksi taattava kuluttajille yhtä laadukas verkkoyhteys ja -nopeus matkustettaessa EU-alueen sisällä, kuin kotimaassa, kunhan vastaava verkko on saatavilla”, sanoo Kumpula-Natri.

Lisää: EU:n esitys roaming-hinnoittelusta 2022 alkaen (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock