Kvanttitietokoneen rakentajista vuoden nuoria tutkijayrittäjiä

Vuoden 2020 nuoriksi tutkijayrittäjiksi on valittu Suomen ensimmäistä kvanttitietokonetta rakentavat kvanttifysiikan tohtorit Jan Goetz ja Kuan Yen Tan. He ovat kollegoidensa Mikko Möttösen ja Juha Vartiaisen kanssa perustaneet Espooseen kehittäjäyhtiö IQM Quantum Computersin, joka kerännyt tähän mennessä jo 71 miljoonan rahoituksen kehitystyöhön.

Nyt palkittujen Goetzin ja Tanin perustama IQM Quantum Computers rakentaa suprajohdeteknologiaan perustuvia kvanttitietokoneita ja on saavuttanut jo useita läpimurtoja niiden laskennallisessa nopeudessa ja tarkkuudessa. Tällä hetkellä IQM toimittaa kvanttitietokoneita yliopistoihin ja tutkimuskeskuksiin. Marraskuussa 2020 se solmi VTT:n kanssa sopimuksen Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentamisesta.

IQM Quantum Computers

Yrityksen seuraava askel on kehittää laitteita, jotka on optimoitu tarkempiin käyttötarkoituksiin ohjelmistojen ja tekniikan avulla. Näiltä kvanttitietokoneilta odotetaan tulevaisuudessa mullistavia vaikutuksia esimerkiksi lääkekehitykseen, materiaalien tutkimukseen ja rahoitusalaan.

Kvanttitietokoneiden potentiaali perustuu niiden laskentatehoon: ne pystyvät ratkaisemaan minuuteissa tiettyjä tehtäviä, joiden laskeminen veisi tavallisella tietokoneella tuhansia tai jopa miljoonia vuosia.

Palkinnon myönsi kaupallisia ja teknillisiä tieteitä tukeva Kaute-säätiö. Vuoden nuori tutkijayrittäjä -palkinto jaetaan vuosittain tutkimukseen perustuvaa yritystoimintaa luoneelle tutkijalle tai tiimille.

Lisää: Kaute-säätiö (LINKKI) ja aiemmat kvanttitietokoneita käsittelevät uutisartikkelit (LINKKI) Uusiteknologia.fissä. IQM:n kvanttitekniikan osaaja ja Aalto-yliopiston VTT:n professori Mikko Möttönen nimettiin alkuvuodesta vuoden innovaatioprofessoriksi (LINKKI) ja IQM Quantum Computes (LINKKI).

Kuva: IQM Quamtum Computersin perustaneet Jan Goetz (vas.) and Kuan Yen Tan Espoossa sijaitsevassa tuotekehityslaboratoriossa.