Ponssen metsäkoneesta etevämpi digiversio – katso videolta

Metsäkonevalmistaja Ponsse tuo markkinoille modernisoidun Scorpion -harvesterimalliston, joka lupaa viedä puunkorjuun tuottavuuden uudelle tasolle. Viidennen sukupolven tekniikka asettaa standardin myös nykyaikaisen metsäkoneen digitaaliselle työympäristölle ja käyttötekniikoille. Siitä saa kuvaa myös uutuuden julkistusvideolta.

Ponssen Scorpion-harvesteri nousi nopeasti yhdeksi vieremäläisyrityksen menestystuotteista, kun se esiteltiin ensimmäisen kerran suurelle yleisölle vuonna 2013. Niitä  on valmistettu jo yli 1200 kappaletta ja niitä löytyy 25 maasta ympäri maailmaa.

Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, Scorpion on luonut nahkansa. Tuotekehityksessä huomio on kiinnitetty ennen kaikkea vieläkin parempaan työergonomiaan, turvallisuuteen, ohjaamon näkyvyyteen sekä käytettävyyteen. Uutuus on varustettu viidennen sukupolven Opti 5G- tietojärjestelmällä ja uudistetulla ohjelmiston käyttöliittymällä.

Opti 5G-tietojärjestelmä mahdollistaa myös uudenlaisen laitteen nosturin hallintajärjestelmän. Sen on kehittänyt Ponssen tytäryhtiö Epec. Järjestelmän Opti 8 -tietokoneessa on aiempaa enemmän suorituskykyä ja muistia. Kosketusohjaus on kapasitiivinen ja näytön koko 15,6 tuumaa. Käyttöjärjestelmänä on Windows 10.

”Opti 5G:n täysin uudistettu käyttöliittymä yhdessä hiljattain esitellyn Opti 8-tietokoneen kanssa nostaa Ponsse metsäkoneiden tietojärjestelmien käytettävyyden uudelle tasolle’’, kertoo Markku Savolainen (kuvassa), Ponssen tietojärjestelmien tuotepäällikkö. Laitteet valmistetaan Epecin Seinäjoen tehtaalla.

Opti 5G tietojärjestelmä lanseerataan ensivaiheessa Scorpioniin Suomen ja Ruotsin markkinoille – muut alueet seuraavat myöhemmin. Siihen perustuvan Active Crane-toiminnon avulla kuljettaja voi ohjata nosturin yksittäisten toimintojen sijasta suoraan harvesteripään liikettä, mikä mahdollistaa kuljettajan keskittymisen nosturityöskentelyn sijaan puun prosessointiin. Sitä hallitaan helposti kahdella ohjausvivulla, joista toisella ohjataan harvesteripään korkeutta maasta ja toisella liikkeen suuntaa.

Uusi digijärjestelmä huolehtii myös nosturin kaikkien toimintojen automaattisesta hidastamisesta ennen liikealueen loppumista estäen mekaanisia rakenteita ja kuljettajaa rasittavia iskuja. Kun kuljettaja osoittaa halutun paikan, Active Crane hoitaa noston, taiton ja jatkeen käytön automaattisesti ilman lisätoimia.

Lisää: Julkistusvideo (LINKKI) ja 16.9.2020 uutinen Ponssen omistaman Epec-kehittäjän kosketusohjattavasta Opti8-paneelitietokoneesta (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuva: Ponsse