Digitaalinen laastari muutamalla eurolla

VTT kehittää kumppaneidensa kanssa puettavia antureita, kuten älylaastareita, jotka seuraavat potilaan peruselintoimintoja tauotta ja lähettävät tiedot langattomasti valvontajärjestelmään. Suurin yksittäinen komponentti laastarilla on nappiparisto, ja sekin korvautuu varmasti lähivuosina joustavalla paristolla.

VTT:n älylaastarin rakenne perustuu painettavaan elektroniikkaan, jota tutkimuskeskus on kehittänyt alan edelläkävijänä jo parinkymmenen vuoden ajan eri toimialoille.  Hintaa älylaastarille tulee muutama euro.

Älylaastarin taipuisa ja jopa venyvä alustamateriaali pyörii rullalta rullalle kuin kirjapainossa, ja johdotukset painetaan sille johtavalla musteella.  Erilliskomponentit, kuten IC-piirit, kiinnitetään alustaan johtavalla liimalla, ja sekin onnistuu automaattisesti rullaprosessissa.

”Kehitämme joustavia älylaastareja, jotka mittaavat esimerkiksi hengitystaajuutta, happikyllästeisyyttä, syketaajuutta, lämpötilaa ja jopa EKG:tä eli sydänfilmiä. Älylaastari lähettää mittaustulokset järjestelmään, joka analysoi ne ja tuottaa seurantatietoa sekä hälytyksiä”, sanoo tutkimustiimin päällikkö Teemu Alajoki VTT:ltä.

VTT kehittää myös data-analytiikkaa, joka pystyisi esimerkiksi punnitsemaan yksittäisen mittaustuloksen muutoksia ja vertaamaan niitä potilaan muihin mittaustuloksiin. Parhaimmillaan järjestelmä tuottaisi automaattisia hälytyksiä, jotka varoittaisivat potilaan tilan muutoksista, kuten sydänhäiriöistä tai verenmyrkytyksestä.

VTT odottaa ensimmäisiä älylaastareita markkinoille parin kolmen vuoden sisällä. Tutkimushankkeissa on otettu jo askel seuraavan tason ratkaisuihin, ihon kaltaiseen elektroniikkaan, jota käyttäjä ei tunne senkään vertaa kuin älylaastaria. Osa tutkimuksista kohdistuu myös laastareihin, jotka yhdistävät sähköiset elintoimintojen mittaukset biokemialliseen analyysiin, esimerkiksi hien mittaamiseen.