Nokia aikoo vähentää – lisärahat tutkimukseen

Nokia ilmoitti tänään suunnitelmista, jonka mukaan yrityksen maailmanlaajuinen työvoimamäärä laskisi parin vuoden kuluessa 90 000:sta jopa 80 000–85 000 työntekijään. Yritys aikoo käyttää syntyvät kustannussäästöt lisäinvestointeihin muun muassa tutkimus- ja kehitystoimintaan sekä osaamisen ja valmiuksien varmistamiseen.  Suomessa Nokia on palkannut aiemmin jopa lisää tutkimus- ja tuotekehitysväkeä.

Nokian liiketoimintaryhmät julkistivat tänään suunnitelmansa kulurakenteensa päivittämiseksi uudelle tasolle investoidakseen tutkimus- ja kehitystyöhön sekä tulevaisuuden kannalta tärkeisiin osaamisalueisiin ja valmiuksiin, kuten 5G:hen, pilvipalveluihin ja digitaaliseen infrastruktuuriin. Investointeja kohdistetaan myös muihin alueisiin, jotka tuottavat Nokialle lisäarvoa pitkällä aikavälillä, yritys listaa tiedotteessaan.

Vaikka uudet vähennykset osuvat myös Suomeen niin lisäpanostukset voivat kasvattaa myös Suomen osuutta yrityksen tuotekehityksessä. Yrityksellä on nyt Suomessa 6200 työntekijää ja yritys on palkannut koko ajan uusia tuotekehittäjiä 5G-piiri- ja järjestelmäkehitykseen. Nyt julkistetut yt-suunnitelmat koskevat Suomessa hieman yli 300 työntekijää. Ne kohdistuisivat julkisuudessa olleiden tietojen mukaan erityisesti Espooseen.

”Jokainen liiketoimintaryhmä tavoittelee teknologiajohtajuutta niissä segmenteissä, joissa kilpailemme. Tästä syystä keskitymme tuotteidemme laadun ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseen sekä investoimme tarvittavaan osaamiseen ja valmiuksiin”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Lundmark (kuvassa).

Maailmanlaajuisesti suunniteltujen henkilömuutosten kautta Nokia odottaa alentavan kulurakennettaan noin 600 miljoonalla eurolla vuoden 2023 loppuun mennessä. Tarkat luvut riippuvat markkinoiden kehityksestä seuraavien kahden vuoden aikana. Nokia arvioi uudelleenjärjestelyn ja siihen liittyvien kulujen olevan noin 600–700 miljoonaa euroa vuoteen 2023 mennessä.

”Uudessa toimintamallissamme on neljä tulosvastuullista liiketoimintaryhmää, joista jokaisella on selkeä suunnitelma kestävään ja kannattavaan kasvuun’’, taustoittaa Lundmark muutosta. Lisäksi Nokia suunnittelee myös muita yhtiötä pitkällä aikavälillä hyödyttäviä toimenpiteitä, kuten tuotevalikoiman virtaviivaistamista ja toimipisteiden hajautuneisuuden vähentämistä.

Muuten Nokia pitää vuoden 2021 näkymänsä ennallaan.

Lisää: Nokian pörssitiedote 16.3.2021 (LINKKI).

Kuvituskuva: Nokia

Päivitetty