Avoimen lähdekoodin tietokanta sai jättirahoituksen

Suomalainen tietokantayritys Aiven ilmoitti tänään keränneensä 100 miljoonan dollarin eli 84 miljoonan euron rahoituksen. Uusimman C-rahoituskierroksen saanut yritys kehittää julkisille pilvipalvelualustoille avoimen lähdekoodin tietokantapalveluita.

Uusimman rahoituksen myötä helsinkiläiseen Aiveniin on sijoitettu kaikkiaan jo 150 miljoonaa dollaria (noin 130 miljoonaa euroa). Vuonna 2016 perustetun yrityksen laskennallinen arvo on nyt yli 800 miljoonaa dollaria (lähemmäs 700 miljoonaa euroa).

Aiven käyttää rahoitusta uusien tuotteiden ja avoimen lähdekoodin teknologioiden kehittämiseen sekä kansainväliseen laajentumiseen. Yhtiö aikoo kaksinkertaistaa 140 hengen tiiminsä tulevan vuoden aikana ja perustaa yksinomaan avoimen lähdekoodin teknologioiden kehitykseen keskittyvän tiimin.

”Lisärahoituksen turvin jatkamme uusien tuotteiden kehittämistä, kasvatamme tiimiämme, laajennumme uusille markkinoille sekä panostamme merkittävästi lisää avoimen lähdekoodin projekteihin.” sanoo Oskari Saarenmaa, Aivenin toimitusjohtaja ja yksi perustajista

Rahoituskierroksen veti eurooppalainen pääomasijoittaja Atomico. Atomicon lisäksi rahoituskierrokseen osallistuivat yhdysvaltalainen Salesforce Ventures ja japanilainen World Innovation Lab. Myös Aivenin aikaisempien rahoituskierrosten sijoittajat Earlybird Venture Capital ja Institutional Venture Partners (IVP) lisäsivät merkittävästi pääomasijoituksiaan Aiveniin.

Aivenilla on asiakkaita ympäri maailmaa, muun muassa yhdysvaltalainen televiestintäyhtiö Comcast, israelilainen online-markkinapaikka Fiverr, indonesialainen videostriimauspalvelu Vidio sekä suomalainen ruokakuljetuksen teknologiayhtiö Wolt käyttävät Aivenin tarjoamia teknologioita ja työkaluja.

Aivenin avulla asiakasyritykset voivat hyödyntää avoimen lähdekoodin teknologioita ja työkaluja kuten Apache Kafka, Cassandra, Elasticsearch, M3 ja PostgreSQL. Aivenilla on toimistot Helsingissä, Berliinissä, Sydneyssä, Torontossa ja Bostonissa. Tässä taustaa yrityksen yhdeltä perustajista (LINKKI).

TAUSTAA: Avoimeen lähdekoodiin perustuvien työkalujen käyttö ylitti kaupallisten palvelujen käytön ensimmäistä kertaa tammikuussa 2021. Avoimesta lähdekoodista on tullut valtavirtaa. Siihen pohjautuvat teknologiat ja sovellukset vaikuttavat ympäri maailmaa kodin automaatiosta ja vähittäiskaupan analytiikasta aina energia-alaan. Taustalla vaikuttaa datan määrän räjähdysmäinen kasvu, yritysten siirtyminen pilveen ja pois suljetusta ohjelmistokehityksestä.

Kuvituskuva: Shutterstock