Korona rasitti lääkintälaitteiden vientiä – myös avitti

Suomalaisen terveysteknologian kokonaisvienti kasvoi viime vuonna vain 2,43 miljardiin euroon.  Korona takia ala kasvoi vain puolisen prosenttia ja esimerkiksi lääkinnällisten laitteiden vienti laski 10,3 prosettia 1,52 miljardiin euroon. Positiivista oli koronatestien viennin kasvu.

Laboratoriodiagnostiikan (In vitro -diagnostiikan) vienti nousi odotetusti, koska Suomessa on vahvaa osaamista koronatestien valmistuksessa. Kasvua oli 27,3 prosenttia, ja vienti nousi yhteensä 830 miljoonaan euroon. Vientiä kasvatti esimerkiksi turkulainen PerkinElmer Wallac, joka rekrytoi viime vuonna 150 uutta henkilöä koronatestien valmistamiseen.

 Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassisen mukaan ala on reilun 20 vuoden aikana tuonut ulkomaankauppaan 14 miljardin euron ylijäämän, millä on luotu muun muassa uusia työpaikkoja ja investointeja Suomeen.

Myös koronan ansuosta tehohoidon potilasvalvontalaitteiden toimittaja GE Healthcare kolminkertaisti tuotantotyöntekijöiden määrän Helsingin tehtaallaan ja siirtyi valmistamaan tuotteita kolmessa työvuorossa.

Tampereella Modulight investoi myös 23 miljoonaa euroa uuteen lääketieteen laserlaitteita ja autojen lasersiruja valmistavaan tehtaaseen.

Silti haastava koronavuosi näkyi monissa yrityksissä, sillä hyvin sujunut loppuvuosikaan  ei riittänyt nostamaan vientiä edellisvuoden tasolle.

Terveysteknologian vientipotentiaali voisi olla nykyistä paljon suurempi, jos myös pk-yritykset saadaan kasvamaan. Terveysteknologia ry:n hallituksen puheenjohtaja Veli Mäkelä hammashoitolaitteita valmistavasta Planmeca Oy:stä nostaa alkukesän kuntavaaleja silmällä pitäen julkiset hankinnat mukaan keskusteluun.

”Onnistuneet arvoon ja laatuun pohjautuvat julkiset, innovatiiviset hankinnat tuovat toimintaa tehostavia ratkaisuja terveydenhuoltoon, myös pk-yrityksiltä. Toimiva kotimarkkina on pohja myös viennille”, Veli Mäkelä painottaa.

Vuonna 2019 terveysteknologian tuoteviennin vuotuinen arvo nousi uuteen ennätykseen ja oli 2,4 miljardia euroa vuonna 2019. Kasvua edellisvuodesta kertyi 5,7 prosenttia. Siitä terveydenhuollon laitteiden, kuten potilasvalvonta- ja röntgenlaitteiden vienti kasvoi 5,1 prosenttia 1,7 miljardiin euroon, mikä vastasi 2019 noin 70 prosenttia terveysteknologian kokonaisviennistä.

Kuvituskuva: Planmecan Helsingin tehdas