Kännykkätaajuuksia dynaamiseen yhteiskäyttöön

Valtioneuvosto antoi eilen uuden taajuusasetuksen, jolla avulla Suomessa voidaan tarjota taajuudet vähäisten paikallisten matkaviestinverkkojen ja langattoman laajakaistan sekä sotilaallisten radiolaitteiden dynaamiseen yhteiskäyttöön.

Uudessa taajuusasetuksessa vähäisten paikallisten matkaviestinverkkojen käyttöön osoitetaan taajuusalueet 2300–2320 megahertsiä sekä 24,25–25,1 gigahertsiä. Suomi on ensimmäisenä Euroopassa ottanut koko 26 gigahertsin taajuusalueen 5G-käyttöön ja osoittanut siltä oman kaistan paikallisille 5G-verkoille.

Lisäksi taajuusalue 1,5 gigahertsiä säädetään langattoman laajakaistan ja sotilaalliseen maanpuolustukseen tarkoitettujen radiolaitteiden dynaamiseen yhteiskäyttöön. Matkaviestinverkoille varatun taajuuskaistan dynaaminen yhteiskäyttö tehostaa ja joustavoittaa taajuuksien käyttöä tulevaisuudessa, ja Suomi haluaa edistää tätä kansainvälisenä edelläkävijänä.

Asetusluonnos oli lausuttavana lausuntopalvelussa. Esitettyjen muutosten lausuttiin edistävän uudenlaisia liiketoimintamalleja, innovaatioita ja palveluita. Lisäksi muutosten lausuttiin auttavan hallitsemaan taajuuksien kysynnän lisääntymistä ja turvaavan puolustushallinnon toimintaa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi alkaa nyt myöntää radiolupia asetuksessa tarkoitetuille paikallisille matkaviestinverkoille vielä kevään aikana.

Kuvituskuva: Rohde & Schwarz