Telia saavutti 26 gigahertsillä neljän gigabitin nopeuden

Suomen 5G-rakentamisen seuraava virstanpylväs on jo saavutettu. Telia on ottanut käyttöön ensimmäiset 5G-tukiasemat 26 gigahertsin taajuudella ja saavuttanut neljän gigabitin siirtonopeuden. Telia on käynnistänyt myös 5G-verkon laajennukset 700 megahertsin taajuudella.

Tuoreet mittaustulokset kertovat korkeammalla taajuudella toimivan 5G-tekniikan suorituskyvystä: Itä-Helsingissä toimivan tukiaseman alueella on mitattu 4,1 Gbit/s:n latausnopeuksia. Vauhti verkon suuntaan on 200 Mbit/s, ja verkon viive putoaa selvästi alle kymmeneen millisekuntiin.

26 gigahertsin taajuudella rakennettava 5G tuo monella tavalla uudenlaista tekniikkaa mobiiliverkkoon siinä missä tähän asti rakennettu 3,5 gigahertsin taajuus parantaa perinteisen mobiililaajakaistan ominaisuuksia.

”5G alkaa nyt lunastaa niitä vallankumouksellisia lupauksia, joita sille on asetettu. Tuoreimmat nopeusmittaukset lähestyvät kumppanimme Nokian verkoissa kirjattuja maailmanennätystuloksia, ja nyt mitataan nopeuksia normaalissa, jokapäiväisessä käytössä olevassa verkossa’’, kertoo Telian 5G-ohjelman vetäjä Janne Koistinen.

Hänen mukaansa samaan aikaan matalammalla 700 megahertsin taajuudella 5G alkaa levitä myös harvemmin asutuille alueille koko Suomen verkoksi.  Lisäksi 5G:n avulla pystytään tuottamaan kiinteitä datayhteyksiä, mutta räätälöimään myös yritysten ja julkishallinnon käyttöön turvallisia privaattiverkkoja juuri asiakkaan tarpeisiin, kuten kaivoksiin, satamiin, tehdasalueille sekä sairaaloihin.

Uusi 26 gigahertsin korkeammat taajuudet soveltuvat myös entistä paremmin autonomisten ajoneuvojen etäohjaukseen, älykaupunkiratkaisuihin ja kriittisiin automaatioprosesseihin.

Taustaa: 5G-taajuudet

3,5 GHz  – Ensimmäisenä käyttöönotettu, laajimmalle levinnyt 5G-taajuus. Verkko on 4G:tä nopeampi ja se tuo lisää kapasiteettia koko ajan kasvavaan mobiilinetin käyttöön. Maksiminopeudet ovat nyt 1,3 Gbit/s.

26 GHz – Korkeampi millimetritaajuus. Nopeudet jo nyt yli 4 Gbit/s. Alhainen viive ja runsaasti enemmän kapasiteettia. Tukiaseman peittoalue on pieni ja teho alhainen. Kaupallisia päätelaitteita ei ole vielä myynnissä.

700 MHz  – Tarjoaa laajaa maantieteellistä peittoa. Nopeudet enimmillään 600 Mbit/s. Taajuus soveltuu haja-asutusalueiden peiton rakentamiseen.

Kuvituskuvat: Telia