Nokian Renkaat testasi tuotteitaan robottibussissa – lisää älyä

Tulevaisuuden robottibussit liikkuvat edelleen renkailla, mutta niissä korostuvat rengasominaisuuksien, kuten märkäpidon, lisäksi monet uudet älykkäät ominaisuudet. Nokia Renkaat on kerännyt renkaat  kokemuksia  Sensible 4:n Gasha-robottibussin pilottiajoissa.

Autonrenkaisiin kytkettävillä antureilla voidaan kerätä jo nyt tietoa esimerkiksi renkaiden paineesta, lämpötilasta ja kulumisesta. Tieto hyödyttää myös henkilöauton kuljettajaa, mutta autonomisille autoille se on vasta alkua tiedonkeruulle.

Robottibussissa oli  käytössä kesäisin Nokian Hakka Blue 2 SUV -renkaat ja talviajossa Hakkapeliitat.

’’Renkaiden antureilla saadaan olosuhteista sellaista tietoa, jota ei perinteisesti ole ollut saatavilla. Kun autossa ei ole ihmistä tekemässä havaintoja, täytyy kaiken perustua mittauksiin, toteaa Nokian Renkaiden Head of Digital Technology Mika Penttilä.

Paineen, lämpötilan ja kulumisen mittaamisen lisäksi ensimmäisenä tulee hänen mukaansa yleistymään auton kuorman mittaaminen. Varsinkin itsestään ajaville kulkuvälineille se on tärkeä tieto, sillä siten voidaan ilman ihmissilmää varmistaa, ettei esimerkiksi robottibussissa ole liikaa matkustajia eikä se lähde liikkeelle ylikuormattuna.

Turvallisuustekijöiden lisäksi älykkäisiin renkaisiin liittyy myös ympäristönäkökulma. Kun ajoneuvo tietää, mikä on ideaalinen rengaspaine kuhunkin tilanteeseen, ei polttoainetta kulu turhaan. ’’Renkaiden kunnosta saatava data taas mahdollistaa myös renkaiden elinkaaren optimoinnin’’, Nokian Renkaiden Penttilä sanoo.

Esimakua älyrenkaista ja autonomisista autoista on saatu jo jonkin aikaa. Esimerkiksi Nokian Renkailla on Intuitu-konsepti, jonka ensimmäisessä vaiheessa maatalous- ja urakointirenkaat yhdistyvät mobiilisovellukseen. Myös muut rengasvalmistajat valmistelevat omien äly- ja robottiajoneuvojen rengashankkeitaan.

Lisää: aiemmat Gacha-robottibussi- (LINKKI), robottiauto- (LINKKI) ja älyrengasuutiset (LINKKI) Uusitenknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: Sensible 4:n Gacha-robottibussi Nokian pääkonttorilla.

Päivitetty