Paikallisille 5G-verkoille uusi taajuuskaista – lisää vauhtia

Liikenne-ja viestintävirasto Traficom avaa tänä keväänä uuden taajuusalueen 5G-verkon paikallisiin privaattiverkkojen toteutuksiin. Uusi taajuusale tulee auttamaan ruuhkaisissa satama- ja lentokenttäterminaaleissa, mutta myös kauppa- ja liikerakennuksissa. Uusi taajuusalue on 24,25-25,1 gigahertsiä.

Suomessa on rakennettu jo paikallisia taajuusalueen 2300–2320 MHz yksityisiä langattomia privaattiverkkoja viime vuoden heinäkuusta alkaen muun muassa teollisuusalueille, satamiin ja voimalaitoksiin. Nyt Traficom avaa nyt myös 24,25–25,1 GHz taajuusalueen paikallisten verkkojen käyttöön.

”24,25–25,1 GHz taajuusalueen käyttöönotto vahvistaa Suomen asemaa edelläkävijänä paikallisten 5G-verkkojen rakentamisessa ja käyttöönotossa sekä uusien 5G-palveluiden ja innovaatioiden kehittymisessä”, kertoo Traficomin ylijohtaja Jenni Eskola.

Paikalliseen toimintaan tarkoitetulla uudella 24,25–25,1 GHz taajuusalueella data tulee liikkumaan vauhdilla. Leveä taajuusalue tuo mukanaan suuremmat yhteysnopeudet ja se soveltuu erittäin hyvin palveluille, jotka vaativat suurta kapasiteettia pienellä maantieteellisellä alueella. Leveällä taajuusalueella on myös tilaa useammalle toimijalle, jotka toimivat samalla maantieteellisellä alueella.

Jatkossa uusilla taajuusalueilla voidaan yritysten yksityiseen käyttöön toteutettujen verkkojen lisäksi toteuttaa esimerkiksi paikallisia 5G-verkkoja esimerkiksi kauppakeskuksen asiakkaille. Lisäksi ruuhkaiset satama- ja lentokenttäterminaalit, joissa datankäyttö on suurta, voisi olla myös mahdollinen toteutuskohde korkean taajuuden paikallisverkoille.

Taajuuskaistan 24,25–25,1 GHz taajuusvarauksia ja radiolupia myönnetään ensimmäisessä vaiheessa heti kun Traficom alkaa käsitellä hakemuksia kesäkuun alusta.

Lisää: Traficomin tietopaketti 24,25 – 25,1 GHz käyttömahdollisuuksista sekä taajuusvaraus- ja lupamenettelystä (LINKKI) ja Liikenne- ja viestintäviraston radiotaajuusmääräys 4 (LINKKI).

Kuvituskuva: Nokia