Viidelle tutkijalle ERC-rahoitus – kvanttimekaniikasta terveysasioihin

Euroopan tutkimusneuvosto esitteli eilen uudet Advanced Grants -rahoituksen saajat, joita oli kaikkiaan 209 eri puolilta Eurooppaa. Suomesta ERC-rahoituksen sai kuvan Mika A. Sillanpään lisäksi neljä tutkijaa Helsingin, Turun ja Oulun yliopistoista. Heidän tutkimusaiheet vahtelevat kvanttifysiikasta virtuaalitodellisuuteen ja terveysaiheisiin.

ERC-rahoituksen kvanttimekaniikan tutkimukseen saanut Aalto-yliopiston fyysikko Mika A. Sillanpää sai rahoituksen nyt jo kolmannen kerran. Nyt hän sai tutkimusneuvostolta 2,5 miljoonan euron ERC Advanced Grant -rahoituksen GUANTUM-hankkeelle.

Aalto-yliopistossa tehtävän tutkimushankkeen tavoitteena on todeta painovoiman vaikutus kahden kultapallon kvanttimekaanisiin tiloihin ja värähtelyyn hyvin pienessä mittakaavassa ja äärimmäisen matalissa lämpötiloissa.

Oulun yliopiston professori Steven LaValle.

Hankkeessa hyödynnetään OtaNano-infrastruktuuria, ja osa ERC-rahoituksesta menee uuden kryostaatin eli jäähdytyslaitteen hankintaan. Sen valmistaa Aalto-taustainen, kvanttiteknologiaan erikoistunut kotimainen spinoff-yritys Bluefors, ja se soveltuu hyvin pienien värähtelyjen mittaamiseen.

Myös Oulun yliopiston professori Steven LaValle (kuvassa) sai 2,5 miljoonan euron rahoituksen viisivuotiselle Illusive-hankkeelle. Siinä luodaan teoreettinen perusta havainnointitekniikalle robotiikan ja virtuaalitodellisuuden rajapinnassa.

Rahoituksen saaneessa hankkeessa kehitetään matemaattisia ja tieteellisiä perusteita perseption engineering -tieteelle, jonka voi suomentaa aisti- ja havainnointitekniikaksi. Tutkimusryhmään kuuluu monitieteisesti neurotieteen, psykologian, robotiikan, ohjausteorian, virtuaalitodellisuuden ja matematiikan asiantuntijoita.

Lisäksi ERC-rahoituksen saivat Helsingin yliopiston väestötieteen professori Pekka Martikainen ja matematiikan professori Jouko Väänänen sekä Andre Sourander Turun yliopistosta.

Professori Pekka Martikaisen ERC-rahoitetussa hankkeessa pyritään ymmärtämään terveyserojen syitä ja muutoksia ja professori Jouko Väänäsen ryhmä tutkii rahoituksen saaneessa hankkeessa riippuvuuden ja riippumattomuuden logiikkaa.

Turun yliopiston professori André Sourander sai ERC-rahoituksen lasten mielenterveyspalveluja kehittävälle hankkeelle, joka tutkii digiavusteisen vanhempainohjauksen juurruttamista, personointia ja genetiikkaa.

Tänä vuonna ERC:n Advanced Grant -rahoituksen saaminen oli hankalampaa kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana. Hakemuksia oli kaikkiaan 42 prosenttia enemmän kuin edellisessä haussa 2678 eri tieteenaloilta. Rahoituksen sai hakijoista vain 7,8 prosenttia eli 209 tutkijaa, jotka edustavat 25 eri kansallisuutta. Suomeen tuli viisi rahoituspäätöstä.

Lisää: ERC:n tiedote 22.4.2021  (LINKKI), kaikki 209 saajaa maajärjestyksessä (LINKKI, pdf)

Aloituskuva: Aalto-yliopiston professori Mika A. Sillanpää uusimman tutkimuslaitteiston kanssa.