Uusia sääntöjä Euroopan tekoälykehitykseen

Tekoäly nähdään Euroopan unionissa entistä tärkeämpänä myös tulevaisuuden koneiden ja laitteiden yhteydessä. Siksi komissio ehdottaa uusia sääntöjä ja toimenpiteitä, joiden avulla voitaisiin varmistaa luotettavan tekoälyn ratkaisuissa oikeat menettelytavat ja samalla lisättäisiin käyttäjien luottamusta tekoälypohjaisiin ratkaisuihin.

Euroopan unioni haluaa yhdistää kaikkien aikojen ensimmäinen tekoälylainsäädäntö ja taata EU-maiden kanssa koordinoituna ihmisten ja yritysten turvallisuus ja perusoikeudet sekä lisätä tekoälyn käyttöä ja siihen liittyviä investointeja ja innovaatioita

Euroopan komissio, 2016

”Ehdotuksilla pyritään vahvistamaan Euroopan asemaa maailmanlaajuisena tekoälyn huippuosaamisalueena aina suunnittelupöydältä markkinoille saakka”, sanoo Sisämarkkinakomissaari Thierry Breton. Samalla varmistetaan hänen mukaansa, että tekoälyn käyttö Euroopassa tapahtuu arvojemme ja sääntöjemme mukaisesti, sekä hyödyntämään tekoälyn potentiaali teollisessa käytössä.

’’Kun on kyse tekoälystä, luotettavuus on välttämätön edellytys, ei lisäominaisuus”, sanoo myös Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava komission johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager.

Euroopan unionin ehdottamalla tekoälyasetuksella halutaan varmistaa, että eurooppalaiset voivat luottaa tekoälysovelluksiin. Oikein suhteutetuilla ja joustavilla säännöillä unioni haluaa puuttua tekoälyjärjestelmien erityisriskeihin ja asetetaan alalle maailman korkeimmat normit. Uudella tekoälyasetus kohdistuisi tekoälyjärjestelmien turvallisuusriskeihin ja toisaalta koneasetuksella varmistetaan tekoälyjärjestelmien turvallinen integrointi koneisiin.

Euroopan parlamentin ja EU-maiden on vielä hyväksyttävä komission tekoäly- ja koneasetusehdotukset tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.

Lisää: Euroopan unionin tekoälytoteutusten riskiluokituksista komission tiedotteesta (LINKKI) ja uusi koordinoitu tekoälysuunnitelma (LINKKI).

Kuvituskuva:  Shutterstock