3D-tulostettu palloventtiili käyttötesteihin

Teollisuuden Voima  (TVO) ja Fortum testaavat Neleksen ensimmäistä 3D-tulostettua venttiiliä Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa. Testeillä haluaa edesauttaa mahdollisuutta hyödyntää 3D-tulostamista myös turvallisuusluokiteltujen komponenttien valmistuksessa. 

Neleksen 3D-tulostetun venttiilipesän koko on vain 20 x 40 senttimetriä, mutta kappaleen toteuttamiseksi kappaleen tarvittiin iso raskaansarjan 3D-tulostin.  Tulostetun venttiilipesän sisällä on standardi T5-sarjan palloventtiili, joka on tehty ruostumattomasta teräksestä.

Neles on jo vuosia kokeillut 3D-tulostuksen soveltuvuutta venttiilien metalliosien valmistamiseen. Yritys toimitti ensimmäiset venttiilit 3D-tulostetuilla, ei-paineenkestävillä metalliosilla jo vuonna 2018. Uudenlainen 3D-tulostus tarjoaa tulevaisuudessa vaihtoehdot myös ydinvoimaloiden toteuttaa tarvittavat varaosat ja muut komponentit lähempänä käyttökohdetta.

’’Voimme tarvittaessa valmistaa komponentin tulostamalla sen itse, eliniänhallintainsinööri Dino Nerweyi sanoo TVO:lta.   Lisäksi 3D-tulostaminen voi tuoda Forumin suunnitteluinsinööri Tomi Räihän mukaan merkittäviä kustannussäästöjä sellaisen laitteen rikkoutuessa, jota ei ole enää suoraan saatavilla valmistajilta.

Kummankin asiantuntijan mukaan teknologia että 3D-materiaalitietous ovat edenneet riittävästi, jotta 3D-tulostukseen on voitu päästä myös ydinvoima-alalla. Nyt tehtävät 3D-venttiilin kenttätestit tuovat lisää tietoa siitä, voisiko 3D-tulostusta tulevaisuudessa käyttää paineenkestävien osien tuottamiseen huomattavasti perinteisiä valmistusmenetelmiä nopeammilla toimitusajoilla.

Alan standardeja 3D-tulostetuille materiaaleille kehitetään parhaillaan ja laajat testaukset ovat tärkeässä roolissa.  ”Testit tarjoavat myös arvokasta tietoa tuotekehitystiimeillemme, jotka etsivät jatkuvasti uusia tapoja kehittää edelleen tuotteiden luotettavuutta, suorituskykyä ja materiaalitehokkuutta”, sanoo Jukka Borgman, teknologian kehittämisen johtaja Nelekseltä.

Lisää: Haastatteluvideo 3D-tulostetusta venttiilin kehitysnäkymistä (LINKKI).

Kuva: Neles T5-sarjan palloventtiilin harmaa osa on 3D-tulostettu venttiilipesä.