Oulussa kehitetään yhteistyössä tulevaisuuden autoja

Auton ominaisuudet eivät enää pysy samoina koko sen käyttöiän. Tänään ostettu auto saattaa muutaman vuoden käytön ja päivitysten jälkeen olla toiminnoiltaan hyvin erilainen, mitä se oli ostettaessa. Tulevaan muutokseen aikoo vastata myös uusi Oulu Automotive Cluster -verkosto, jonka asiakkaita ovat suuret autovalmistajat kuten Audi, Daimler, GM ja kuvan auton testialustaksi tarjonnut kiinalainen Geely.

’’Mukana on jo 95 yritystä ja 22 tutkimus- ja koulutusorganisaatiota. Kiinnostus on ollut hurjaa, sillä vielä viime vuoden alussa mukana oli 40 organisaatiota’’, kertoo klusterin vetäjä Eija Hämäläinen BusinessOulusta.

Oulun uuden autoklusterissa yritykset ja tutkimuslaitokset kehittävät yhteistyössä ratkaisuja autojen sähköistymiseen, autonomiseen liikenteeseen ja liikkumisen uusiin liiketoimintamalleihin. Klusteri sai huhtikuussa käyttöönsä kiinalaisen Geelyn räätälöitävän konseptiauton yrityksen Göteborgin innovaatiokeskukselta.

Oulun autoklusterissa mukana olevat pk-yritykset pitävät toiminnan yhtenä suurimmista eduista sitä, että yhdessä he muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden, jolla on tarjota autovalmistajalle jotain uniikkia.

’’Meillä on klusterissa huikeat mahdollisuudet rakentaa suomalaisesta osaamisesta korkean jalostusasteen kokonaisuuksia, joita autoteollisuus tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa’’, korostaa professori Jaakko Sauvola Oulun yliopistosta.

Automerkkejä kiinnostaa se, että he voivat samalla Oulun vierailullaan tutustua eri yritysten monipuoliseen osaamiseen. Mukana on elektroniikan ja tietoturvaratkaisujen tuotekehittäjä Bittiumin lisäksi pienempiä yrityksiä kuten rentoutusteknologioiden Neurosonic sekä puheohjaus- ja audiotekniikoita kehittävä Creoir. Myös rakenteellisen elektroniikan Tactotek on mukana hankkeessa.

Tuotekehityspalveluja tarjoavan Bittiumin johtaja Markku Pikkarainen korostaa tietoturvallisuuden merkitystä tulevaisuudessa. ”Tavoitteenamme on, että ajoneuvojen käyttöliittymäjärjestelmät olisivat entistä tietoturvallisempia ja olemmekin kehittäneet etähallittavan Android-ratkaisun, jossa dataa ei tarvitse kierrättää lainkaan Googlen kautta.

Taustaa: Oulu Automotive Cluster auttaa autonvalmistajia kestävästi suunnittelemaan ja kehittämään sähköautoja sekä autonomisia ajoneuvoja uusien liiketoimintamallien mukaisesti. Jo sadan yrityksen ja 22 tutkimus- ja kehitysorganisaation klusteri on Suomen nopeimmin kasvavia ekosysteemejä. Oulu Automotive Clusteria koordinoi Oulun kaupungin elinkeinotoiminnasta vastaava liikelaitos BusinessOulu. Lisää www.automotive.oulu.com.

Kuva: BusinessOulu