Oulu mukaan japanilaisten 6G-kehitykseen

Oulun yliopiston koordinoima 6G Flagship -tutkimusohjelma ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön Beyond 5G -konsortio ovat sopineet 6G-teknologiayhteistyöstä. Asiasta kerrottiin tänään Tokiossa järjestetyssä Global Digital Summit -tapahtumassa.

Tutkimus- ja kehitysyhteistyön lisäksi tavoitteena on vaikuttaa myös keskeisesti 6G-teknologiaa koskevaan globaaliin standardointi- ja regulaatiokehitykseen.

Oulun yliopiston akatemiaprofessori ja 6G Flagshipin johtaja Matti Latva-aho on tyytyväinen yhteistyön aloittamisesta. Sopimuksen merkittävyyttä korostaa Japanin aikaisemmin keväällä tekemä päätös investoida kaksi miljardia dollaria uusien 6G-teknologioiden kehittämiseen.

Japanin Beyond 5G Promotion Consortiumin keskeisiä jäsenorganisaatioita ovat Tokion yliopiston ja Japanin kansallisen ICT-instituutin lisäksi useat japanilaiset tietoliikenneyhtiöt kuten SoftBank.

’’Japani on maailmanlaajuisesti merkittävä toimija langattomien mobiiliteknologioiden kehittämisessä ja on koko Suomen etu päästä laajentamaan yhteistyötä teemoihin, joissa on saavutettavissa molemminpuolista kilpailuetua 6G-kehitykseen’’, 6G Flagshipin johtaja Matti Latva-aho arvioi.

Yhteistyö Japanin kanssa on osa oululaisten 6G Flagshipin kansainvälisen ekosysteemin rakentamista. Flagship on Suomen Akatemian ja Oulun yliopiston vuosille 2018−2026 rahoittama tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma.

Uutinen tulee suomalaistutkimuksen kannalta hyvään saumaan, sillä Portugalin Portossa on tänään alkanut 6G Summit 2021 -tapahtuma yhdessä European Conference on Networks and Communications -tilaisuuden kanssa. Koronan takia tapahtuma järjestetään vain verkossa (LINKKI). Aiemmin 6G Summit on järjestetty Levillä ja viimeksi 2020 koronan takia pelkästään  verkkotapahtumana (LINKKI, uutinen).

Lisätietoja: 6G Flagship -sivusto (LINKKI) ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n 6G-teknologiaa käsittelevät uutiset (LINKKI)