Kuparin tilalle mobiiliyhteys – riittääkö vauhti?

Suomesta poistetaan kupariverkon liittymiä ennätystahtia ja tilalle tarjotaan yhä useammin matkaviestinliittymien kautta toimivia datayhteyksiä ja osassa myös kuituyhteyksiä. Traficomin tehtävä on valvoa muutostilanteessa, että yhteyksien tarjonta kattaa asiakkaan perusvaatimukset.

Ympäri Suomea sekä kaupungeissa, taajamissa että maaseudulla on meneillään kupariverkon tai sen osien purkua. Kupariverkkojen poistamista on tehty Suomessa jo yli 10 vuotta.  Teleyritykset purkavat kupariverkkoja niiden vanhan teknologian ja kalliin ylläpidon takia. Verkkoja puretaan myös sähköverkko- tai tietöiden takia.

Vajaan puolen vuoden aikana Traficom on vastaanottanut teleyrityksiltä ilmoituksia verkon poistamisesta, jotka koskevat yli 15 000 liittymää. Vuoden vaihteessa jäljellä oli 281 000 laajakaistaliittymää ja 225 000 puhelinliittymää, joista osa tosin on kuituverkossa toimivia VoIP-liittymiä.

Kupariverkon alueelle ei yleensä rakenneta uutta kiinteää verkkoa, vaan asiakkaille tarjotaan useimmiten matkaviestinverkon liittymä poistettavan puhelin- tai laajakaistaliittymän tilalle. Vaihtoehtoinen laajakaistaliittymä on yleensä jo alueella oleva 4G-liittymä.

Tilalle tarjottavana tuotteena 5G-liittymät ovat Traficomin mukaan vielä harvinaisia.  Myös valokuituverkkoa rakennetaan jonkin verran purettavan verkon tilalle.  Etenkin paikalliset teleyritykset ja osuuskunnat rakentavat kuituverkkoja kupariverkkojen tilalle.

Jos asiakas epäilee muutostilanteessa Traficomin mukaan , että tilalle tarjottu liittymä ei vastaa laadullisesti nykyistä liittymää, tulee asiakkaan olla yhteydessä liittymän tarjoavaan teleyritykseen.

”Olemme hiukan huolissamme siitä, onko 4G-verkon nopeus kaikissa tilanteissa riittävän vastaavanlaatuinen kuin esimerkiksi nopeimmat kupariverkon laajakaistaliittymät (VDSL), joiden nopeus on yleensä 30-50 Mbit/s”, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Martin Andersson. 

Traficom voi viime kädessä asettaa huomattavan markkinavoiman (HMV) omaaville teleyrityksille velvollisuuksia, jotta varmistetaan, että asiakkaiden saatavilla on vastaavanlaatuisia vaihto-ehtoisia liittymiä.

Kuvituskuva: Shutterstock