Suomeen uuden sähköauton valmistus – aurinkokennot mukana

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaassa alkaa ensi vuonna uudenlaisen aurinkokennoilla varustetun hollantilaisen Lightyearin One-sähköauton valmistus. Mallin valmistus vaatii tehtaalle vielä uuden, kyseisen auton valmistukseen soveltuvan kokoonpanolinjan. 

Hollantilainen Lightyear One tarjoaa aurinkokennojen avulla uudenlaisia ratkaisuja sähköautoilun keskeisiin haasteisiin – akun lataustarpeeseen ja ajomatkaan. Yhtiö saavutti äskettäin prototyyppimallillaan jo 710 kilometrin ajomatkan yhdellä latauksella.

Lightyearin ratkaisuilla autoilijat voivat ajaa yrityksen mukaan jopa 20 000 kilometriä vuodessa pelkällä aurinkoenergialla. One -sähköauto yhdistää integroidut aurinkokennot uudenlaiseen muotoiluun. Tuotanto käynnistyy Uudenkaupungin autotehtaalla vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

’’Julkistimme Lightyear One -mallin prototyypin kaksi vuotta sitten, ja nyt olemme löytäneet erinomaisen valmistuskumppanin ainutlaatuiselle autollemme’’, kehuu Lightyearin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Lex Hoefsloot Valmet Automotivea.

Lightyear on perustettu vuonna 2016 ja työllistää yli 200 henkilöä. Työntekijöiden aiempia työnantajia ovat olleet muun muassa sähköautovalmistaja Tesla sekä automerkit Jaguar Land Rover, Audi, McLaren ja Ferrari.

Yhteistyö Lightyearin kanssa vastaa myös Valmet Automotiven uusille valmistussopimuksille asettamia tavoitteita, sillä yrityksen strategia keskittyy sähköiseen liikenteeseen ja painottaa kestävää kehitystä.

Lightyearin ja Valmet Automotivenin tekemä aiesopimus edeltää vielä varsinaista valmistussopimusta, jonka perusteella Valmet Automotiven tehdas tulee valmistamaan rajoitetun sarjan hollantilaisen Lightyearin One-sähköautoja. Yhtiöiden tavoitteena on allekirjoittaa aiesopimuksella määritelty valmistussopimus elokuun aikana.

Uudenkaupungin autotehdas on perustettu vuonna 1968 ja se on valmistanut Uudenkaupungin autotehtaalla jo yli 1,7 miljoonaa autoa. Strategiassaan yritys keskittyy sähköiseen liikenteeseen kehittämällä ja valmistamalla akkumoduuleja, akkujärjestelmiä sekä sähköisiä ajoneuvoja.

Aloituskuva: Kuvassa vasemmalta projektipäällikkö Ville Rantala (Valmet Automotive), operatiivinen johtaja Hans Heijmans (Lightyear), hankintatoimen johtaja Gerard Berkelmans (Lightyear), myyntijohtaja Matti Räsänen (Valmet Automotive) ja varapääjohtaja Wim van Stratum (Lightyear).

Lisää: Lightyear One -sähköauton tekniikka (LINKKI).

Päivitetty