Seuraava Millennium-teknologiapalkinto jaetaan uusin kriteerein

Ensi vuoden Millennium-teknologiapalkinnolla halutaan korostaa myös sitä, että vaikka teknologian käyttö on aiheuttanut maapallolle moninaisia haasteita, sillä on myös ensisijainen rooli niiden ratkaisemisessa. Uusina kriteereinä on luonnonvarojen viisas käyttö, tasa-arvo ja teknologian eettisyys. Suomalaisista palkinnon ovat saaneet  Tuomo Suntola ja kuvan Linus Torvalds.

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan edelleen laajasti ihmiskunnan elämää parantaville innovaatioille, jotka edistävät kestävää kehitystä, mutta uusina mausteina säännöissä nostetaan esiin palkittavan teknologian mahdollisuuksia säästää luonnonvaroja ja edistää luonnon monimuotoisuutta sekä edistää ihmisten välistä tasa-arvoa.

Lisäksi palkintoehdokkaita arvioitaessa otetaan huomioon teknologian globaali saavutettavuus ja innovaation kehittämisessä käytetty eettinen ohjeisto.

Seuraava Millennium-teknologiapalkinto jaetaan 25. lokakuuta 2022 ja nimeämisiä palkinnon ansaitsevista innovaatioista voi ehdottaa tästä päivästä alkaen lokakuun loppuun. Mukana ovat kaikki sotateknologiaa lukuun ottamatta olevat alueet.

Millennium-teknologiapalkinto on arvoltaan miljoona euroa ja sen jakaa joka toinen vuosi itsenäinen säätiö Tekniikan Akatemia TAF. Palkinnon suojelija on Suomen tasavallan presidentti.

Teknologiapalkintoa on jaettu vuodesta 2004 alkaen. Palkinnon ovat tuoneet niin dna:t kuin aurinkopaneelit tai ledit. Suomalaisista palkinnon ovat saanet ALD-pinnoitustekniikan kehittänyt Tuomo Suntola ja Linuxin kehittänyt Linus Torvalds. Kymmenestä voittajasta kolme on myöhemmin palkittu Nobel-palkinnolla.

Lisää: Aiemmat Millennium-palkintoa käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: Linus Torvalds sai Millennium-palkinnon vuonna 2012 (LINKKI).