Puolijohdemyynti kasvoi 25 prosenttia – komponenttipula rassaa

Euroopan puolijohteiden jakelijamarkkina kasvoi toisella vuosineljänneksellä 25,5 prosenttia 2,3 miljardiin euroon. Pohjoismaissa kasvu oli alan eurooppalaisen järjestön DMASS:n mukaan 28,4 prosenttia 180 miljoonaan euroon. Koko alaa vaivasi edelleen komponenttipula, joka rajoittaa  myös koko vuoden kasvunäkymiä.

Koronaviruksen aiheuttama lovi Euroopan puolijohteiden jakelumarkkinoilla on ohi. Kuluvan vuoden ensimmäinen neljännes oli vielä edellisuotta alhaisempi, mutta toisen neljänneksen kasvu kompensoi jo alkuvuoden jälkeen jäämisen. Vain pula komponenteista leikkasi isompaa kasvua.

Maa- tai aluetasolla kokonaistilanne on erittäin myönteinen ja kaksinumeroinen kasvu lähes kaikkialla, mutta vaihtelut ovat varsin merkittäviä. Esimerkiiksi Pohjois- ja Itä-Eurooppa, Iso -Britannia, Iberia, Benelux-maat, Italia, Turkki ja jotkut pienemmät maat kasvoivat jopa 28-77 prosenttia, kun esimerkiksi Saksa vain 15,1 prosenttia 614 miljoonaan euroon.

Pohjoismaat nousi 28,4 kasvuprosentilla 180 miljoonaan euroon. Mielenkiintoisesti Iso-Britannian jakelumarkkinat kasvoivat Brexit-erosta huolimatta 37,3 prosenttia 167 miljoonaan euroon vuodentakaiseen.

Tuoteryhmätasolla jakelumarkkinoiden kehitys toisella vuosineljänneksellä on ollut monella alueella positiivista, mutta esimerkiksi ohjelmoitavat logiikat laskivat 11,8 prosenttia 114 miljoonaan euroon ja muukin logiikkakin neljä prosenttia 109 miljoonaan euroon.

DMASS:n tilastoissa on mukana arviolta 85 prosenttia koko Euroopan puolijohdekaupasta.  Jakeluyrityksistä mukana ovat esimerkiksiArrow, Avnet, Farnell, RS Components ja Rutronik sekä globaalit nettikaupat Digikey ja Mouser. Puolijohdeyrityksistä mukana ovat kaikki isot Analog Devices, Infineon, Micron, NXP, Nesperia, Renesas, Rohm, STM, TI ja Toshiba.
I