Tekoälyllä viritetty 5G-piirialusta dronekehittäjille

Kännykkäpiirien kehittäjä Qualcomm on esitellyt  5G-tekniikkaa ja tekoälyä hyödyntävän dronelennokkeihin kehitetyn piirialustan Flight RB5 5G. Uutuuden luvataan helpottavan uusien kaupalliseen ja teolliseen käyttöön suunnattujen automaattidronien suunnittelua.

Qualcommin Flight RB5 5G -alustan taustalla on Nasan Marsissa testatun Ingenuity-kopterin ohjauselektroniikka, jossa hyödynnettiin myös Qualcommin piiritekniikoita.

Qualcomm Flight RB5 5G tuo nyt uudet tekniikat myös dronevalmistajien käyttöön. Kehityspaketti on varustettu sekä 5G- että tekoälyominaisuuksilla. Uudet kameraominaisuudet mahdollistavat erinomaisen kuvanlaadun.

Piirialusta sisältää Qualcommin QRB5165-prosessorin ja IoT-liitännät, joiden avulla dronet voivat olla valmistajan mukaan entistä tehokkaampia ja kuluttaa vähemmän virtaa. Piirisarjan ytimenä on Kryo 585 ja Areno 650 -suorittimet.

Piirisarjan 5G- ja Wi-Fi 6 -yhteyksien avulla voidaan luoda entistä luotetummat ja turvatut yhteydet dronien lennättämiseen jopa näköyhteyden ulkopuolella (BVLOS).

Runsaasti laskentatehoa tarjoava tuote sopii myös tekoälyn ja koneoppimisen yhdistävien uudenlaisten autonomisten robottidronien toteuttmiseen.

Piirialusta on varustettu Qualcomm Secure Processing Unit -tekniikalla, joka tukee dronejen nykyisiä tietoturvavaatimuksia. Yritys  testaa uutta piirialustaa yhdessä yhdysvaltalaisen teleoperaattori Verizonin kanssa.

Uusi 5G mmWave-teknologiaa tukevan alustan on määrä tulla myyntiin Verizon Thingspace -palvelun kautta. Muille Qualcomm Flight RB5 5G -pohjaisen dronen referenssimalli on ennakkotilattavissa lähes tuhannen dollarin hinnalla yhdysvaltalaisen ModalAIn kautta. Alusta tulee toimituksiin vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Lisää: Qualcomm (LINKKI), osim Qualcomm-pohjainsen Mars-kopterin tautatiedot (LINKKI), Qualcomm Flight RB5 -tuotetiedot (LINKKI) ja (LINKKI, pdf) sekä kehityssarat Verizon Thingspace (LINKKI) ja ModaAI (LINKKI) -sivuilta.

Kuva: Qualcommom Flight RB5-kehitysalusta