Tällainen on IBM:n AI-palvelinsuoritin

IBM on esitellyt uuden tekoälyllä viritetystä kahdeksan ytimen Telum-palvelinsuorittimen, jonka jokaista ydintä varten on 32 metatavua välimuistia sekä skaalautumismahdollisuus 32 suorittimeen saakka.  Kaksisiruinen suoritinmoduuli sisältää 22 miljardia transistoritoimintoa. Mukana video uutuuspiirin esittelyyn ja taustatietoihin.

IBM:n mukaan tekoälydataa on pitänyt murskata kauempana, mutta nyt esimerkiksi luottokorttitapahtumien tarkistuksissa data voidaan käsitellä lähempänä ja näin saada välittömästi tieto mahdollisesta petoksesta.  Piirin syväoppimiskyvykkyyteen yhdistettynä ratkaisu tarjoaa  työkalun esimerkiksi petosten tai rahanpesuyritysten reaaliaikaiseen havaitsemiseen, jota ei ole aikaisemmin pystytty teknisesti toteuttamaan.

Ensimmäinen IBM Telum -suorittimiin perustuvat järjestelmät julkistetaan näillä näkymin vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Uusi suoritin on tulossa IBM:n Z- ja Linuxone-koneisiin. Suorittimen kellotaajuudeksi ilmoitetaan viisi gigahertsiä. Piiri on kehitetty Samsungin kanssa seitsemän nanometrin EUV-prosessilla. IBM on esitellyt aiemmin myös tulevaisuuden tiukemman kahden nanometrin prosessisuunnitelmat.

Uutuus esiteltiin elokuussa piilaaksossa järjestetyssä piirialan Hot Chips -konferenssissa. Koronan takia tapahtuma järjestettiin poikkeuksellisesti pelkkänä verkkotapahtumana.

Lisää: IBM (LINKKI), Telum-tiedote (LINKKI), Hot Chips 2021 (LINKKI), Telum-blogi (LINKKI) ja Youtube-video (LINKKI).

Kuva: Videolta, IBM