5G-käyttö kasvattaa datamääriä huimasti

5G-puhelimien käyttöönotto näkyy myös kiihtyvänä datan kulutuksena. Määrät ovat kasvaneet 4G:n verrattuna jopa 40 prosenttia, kertoo Telia. Myös kiinteät 5G-laajakaistayhteyksien kautta datansiirron määrät ovat lähes tuplautuneet.

Telian mukaan jo 60 prosenttia myydyistä uusista puhelimista on 5G-puhelimia, joka näkyy kiihtyvänä kasvuna datamäärien ja 5G-liittymämyynnissä. Telian 5G-aikaan siirtyneet asiakkaat käyttävät keskimäärin 35 gigatavun verran nettiä kuussa

’’Kasvu selittyy ennen kaikkea suoratoistopalveluiden ja sosiaalisen median palveluiden aktiivisempana kuluttamisena. 5G:n myötä netinkulutus voi kasvaa vielä jopa kolmanneksen seuraavan vuoden aikana,” sanoo Telian kuluttajapuolen mobiililiiketoiminnasta vastaava Petri Lindqvist.

Hänen mukaansa myös kiinteä 5G-laajakaistayhteys yleistyy kodeissa. Sen hankkineet hyödyntävät nettiä lähes kaksi kertaa enemmän verrattuna 4G-yhteyksiin verrattuna.  5G-käyttäjät myös puhuvat kolmanneksen ahkerammin kuin 4G-liittymän omistajat, noin 10 minuuttia päivässä.

Telian 5G-verkko on otettu käyttöön 125 paikkakunnalla ja verkon väestöpeitto oli syyskuun alussa jo 2,8 miljoonaa asukasta. Myös muiden operaattoreiden 5G-kattavuus laajenee koko ajan. Lisäksi Telia ja DNA rakentavat yhteisverkkoa muun muassa Lappiin.

Lisää Elisan, DNA:n ja Telian 5G-kattavuuksista Uusiteknologia.fi:n artikkelista 8.9.2021 (LINKKI).

Kuvituskuvat: Qualcomm