Suomalainen konenäkö sai glooriaa Yhdysvalloilta

Konenäköä kehittävä turkulainen startup-yritys MarshallAI on voittanut Yhdysvaltain puolustusministeriön (Department of Defence) järjestämän kansainvälisen xTech Global AI Challenge -tekoälykilpailun. Tulokset julkistettiin viime perjantaina. Muut kisaajat olivat Briteistä, Israelista, Sveitsistä ja Ranskasta.

Tekoälykisan avulla Yhdysvallat etsi maan ilmavoimien ja laivaston kanssa uusia tekoälyideoita.Yhdysvaltain puolustusministeriö (U.S. Department of Defense) on järjestänyt yhteistyökumppaninsa Fedtechin avulla xTech ohjelman alaisuudessa useita kilpailuja vuodesta 2018 alkaen.  Tämän vuoden  xTech Global AI Challenge oli ensimmäinen kilpailu, johon myös Yhdysvaltain ulkopuoliset yritykset ovat voineet ottaa osaa. Suomalainen MarshallAI pääsi kisassa ensin kymmenen joukkoon ja lopulta sai ykköspalkinnon.

“On äärimmäisen rohkaisevaa osallistua laajaan kansainväliseen kilpailuun huomatakseen että suomalainen teknologiaosaaminen on maailman huipputasoa myös tekoälyn saralla. Uskon että tämä siivittää yritystämme entistä nopeamman kasvun tielle” , sanoo MarshallAI:n toimitusjohtaja Marcus Nordström. 

Turkulaisyritys osallistui kilpailuun samalla tekoälyalustalla, jolla toteutetaan muun muassa automaattisen ammattiliikenteen rajanylityksen pilotti Suomeen Tullin kanssa. Alusta mahdollistaa ihmisen näköaistin kahdentamisen tietokoneelle tavallisen käyttäjän toimesta, ilman minkäänlaista tekoäly- tai ohjelmointiosaamista.

MarshallAI:n kehittämä syväoppimiseen perustuva konenäkö vapauttaa resursseja ja mahdollistaa tietoisemmat reaaliaikaiset päätökset kentällä. Konenäön tarve on maailmanlaajuinen ja syntyy yleensä odottamattomasti ja kiireellisesti.

Turkulainen MarshallAI -aputoiminimellä toimiva Kradient Intelligence Oy on automaattisen kuvantulkinnan kasvuvaiheen startup-yritys, jolla on viisi työntekijää. Yritys  tarjoaa asiakkailleen alustaa ihmisen näköaistin kahdentamiseen ilman ohjelmointiosaamista.

Taustaa: Yhdysvaltain puolustusministeriö (U.S. Department of Defense)  budjetti on 600 miljardia dollaria ja työllistää lähes kolme miljoonaa työntekijää,. Siihen sisältyy myös maavoimat, merijalkaväki, laivasto, ilmavoimat, avaruusjoukot, rannikkovartiosto ja kansalliskaarti. Kilpailun toinen osapuoli Fedtechin National Science Foundation’s Innovation Corps (I-Corps) vastaa 100 miljoonan euron vuosittaisen kehitys- ja tutkimustoiminnan käytöstä.

Kuva: Yhdysvaltain armeijan eversti Jenny Stacy, Marshallin Marcus Nordström ja armeijan tutkimuslaboratorion Nathan Anderson.

Päivitetty MarshallAI:n yritystietoja