Arktiset olosuhteet kiinnostavat robottiautotoimijoita

Kolme pohjoismaalaista yritystä yhdistävät voimansa ja tuovatautonomiset liikkumispalvelut  ensimmäistä kertaa osaksi julkista liikennettä kertaa napapiirin pohjoispuolella. Norjaan sijoittuvassa arktisen alueen pilotissa hyödynnetään espoolaisen Sensible 4:n automatisoimia Toyota Proace-sähköbusseja.

Ensi helmikuussa kaksi Sensible 4:n automatisoimaa Toyota Proacea  aloittaa liikennöinnin osana julkista liikennettä Pohjois-Norjan Bodøssa. Pilottipalvelu toteutetaan 3,6 kilometrin reitillä yleisillä teillä kaupungin keskustan alueella. Sensible 4:n ohjelmiston vahvuuksista on sen riippumattomuus kaistaviivoista ja muista tiemerkinnöistä.

Sensible 4:n automatisoima Toyoita-bussi Norjassa. Kuva: Sensible 4/ Morten Sivertsen.

Helmikuu on vuoden kylmin kuukausi Bodøssa. Tuuli on vaihtelevaa, lumisia päiviä on keskimäärin 11, sateisia 7 ja päivänvaloa on vain 6,5 tuntia päivässä, joten robottibussi joutuu todella vaikeisiin olosuhteisiin.

Ajoneuvoja ohjaa suomalaisen Sensible 4:n jokasään robottiauto-ohjelmisto ja norjalainen Mobility Forus toimii pilotin liikennöitsijänä ja datasta sekä valvonnasta vastaa tanskalainen Holo. Vaikka ajoneuvot ajavatkin itsestään, on niissä aina mukana turvakuljettaja joka viime kädessä vastaa ajon turvallisuudesta.

Robottiautopalvelu tulee täydentämään norjalaisen Bodøn julkista liikennettä. Matkustajat voivat nousta itseajavan bussin kyytiin pysäkeiltä satamassa, kaupungin keskustassa sekä sairaalalla, johon toistaiseksi ei ole ollut julkista liikennettä tarjolla.

Pilottipalvelussa käytetään sähköisiä, Sensible 4:n itsestään ajavalla ohjelmistolla varustettuja Toyota Proace -ajoneuvoja, jotka sopivat hyvin arktisiin, huonosti ennustettaviin sääolosuhteisiin.

Sensible 4:n ohjelmistoa on testattu aikaisemmin jo vastaavissa olosuhteissa Lapissa.  Lisäksi pilottiprojekteja on toteutettu myös Helsingissä, Gjesdalissa ja Oslon alueella.

Lisää: Sensible 4 (LINKKI), Mobility Forus (LINKKI) ja Holo (LINKKI) sekä aiemmat Sebsible 4:sta käsitelleet robottiautouutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuvituskuva: Sensible 4