Automaattikioski toimii kännykällä

Ruoka-automaatteja sisältävät ruokakaupat ovat tulossa Suomeen. Ensimmäisten automaattirivistöt ovat jo käytössä muutamissa paikoissa ja nyt myös R-kioski lähtee mukaan omalla pilottikioskillaan Helsingin Viikissä. Ilman henkilökuntaa olevassa kioskissa asiakas maksaa tuotteet kännykkäsovelluksella ja valvontaa tekevät turvakamerat.

Helsingin Viikin miehittämättömän myymälässä asiointi edellyttää alkuvaiheessa oman sovellusohjelman lataamista matkapuhelimeen. Sen avulla tuotteiden lisääminen ostoskoriin ja maksaminen onnistuu ilman tuotteiden skannaamista tai asiointia kassalla.

Asiointi sujuu kioskin kattoon asennettujen sensoreiden ja kameroiden avulla. Kun asiakas valitsee hyllyltä tuotteen, lisätään se automaattisesti sovelluksen ostoskoriin. Jos asiakas muuttaa mieltään, hän voi palauttaa ostoksen hyllyyn, ja tuote poistuu automaattisesti ostoskorista.

Maksaminen tapahtuu kännykkäsovelluksen maksukorttitiedoilla. Sovelluksen avulla pääsee myös sisälle ja ulos kioskista. Kesällä R-kioskin omistajayritys avasi kesällä jo Ruotsissa kaksi Pressbyrån Go -miehittämätöntä kioskia, jotka hyödyntävät samoja tekniikoita kuin Suomen pilottikioski.

Maailmalla automaatttiset 24 tuntia auki olevat itsepalvelumyymälät jo yleistyvät . ”Haluamme myös Suomessa tutkia teknologian toimivuutta sellaisissa myyntipaikoissa, joissa on kysyntää, mutta palveluun perustuvan kioskin operoiminen ei ole ollut liiketaloudellisesti järkevää”, sanoo R-kioskin toimitusjohtaja Teemu Rissanen.

Yritys aikoo hänen mukaansa  kerätä asiakkaiden kokemuksia ja harkita sitten pilotin perusteella uusien miehittämättömien kioskien perustamista.

Kuva: R-kioski