Kultakaivokselle uudenlainen 5G-verkko

Telia rakentaa Kittilän kultakaivokselle Nokian ja Digitan kanssa uudenlaisen 5G-privaattiverkon. Kyseessä on ensimmäinen maanalaiseen kaivosympäristöön rakennettava 5G-verkko. Sen avulla voidaan kaivoksessa tulevaisuudessa ottaa käyttöön myös muita uusia tekniikoita etäohjauksesta autonomisiin laitteisiin.

Euroopan suurimmalle kultakaivokselle rakennettava 5G-verkko toimii sekä maan päällä että kaivoksessa. 5G-erkko toteutetaan uusimmalla itsenäisellä ns. stand-alone tekniikalla. Uusi tekniikka takaa verkolle pitkän elinkaaren ja parhaan mahdollisen suorituskyvyn, kun verkon täytyy toimia jopa yli kilometrin syvyydessä ja kaivostunneliverkostossa.

”Kaivoshankkeen vaatimukset ovat suuret, ja verkon varassa lepää mittava vastuu kaivoksen operoinnin ja turvallisuuden mahdollistamisesta”, toteaa Telian yritysliiketoiminnan verkottamis- ja viestintäpalveluista vastaava johtaja Kaisa Pajari. Kaivoksen  5G verkkoinfrastruktuuri on ainutlaatuinen, eikä vastaavia ole tiettävästi toteutettu aiemmin kaivosympäristöön.

5G-verkko otetaan käyttöön vaiheittain, alkaen talvesta 2022 ja valmistuen saman vuoden lokakuun loppuun mennessä. Agnico Eagle Finland toteuttaa 5G-verkon yhdessä Telian ja Telian kumppanien Digitan ja Nokian kanssa. Paikallisena yhteistyöosapuolena toimii Veljekset Toivanen.

Kittilän Agnico Eaglen kaivoksella on jo useamman vuoden ajan pilotoitu esimerkiksi etäohjattavia ja autonomisia laitteita. ”Tämä on merkittävä investointi tulevaisuuteen. Haluamme olla Kittilän kaivoksella edelläkävijöitä uusien teknologioiden käyttöönotossa”, kaivoksenjohtaja Tommi Kankkunen Agnico Eagle Finland Oy:stä kertoo.

Kuva: Agnico Eagle Finland/Birgitta Brusila