KoneAgria2021: Paristojen kierrätysidea vei voiton

Maatalouden Agria-konealan messuilla Tampereella jaettiin eilen alan innovaatiopalkinto kärsämäellä toimivalle Tracegrowille. Yritys on kehittänyt uudenlaisen tekniikan, jonka avulla voidaan käytettyjen paristojen metallia hyödyntää kasvien kasvattamiseen.

Agri-Inno-palkinnon valintaraadissa tuotetta kuvailtiin vastuulliseksi innovaatioksi, joka on luonut uuden tavan kierrättää paristoja. Innovaatio tuo uusia mahdollisuuksia maatalouteen. Yrityksen ensimmäinen tuote tehdään käytetyistä alkaliparistoista.

Agri-Inno-palkinnon 2021 voittaja Tracegrowin Timo Jauhiainen. Kuvaaja Otto Vainio.

Paristojen metallit käytetään luomulannoitteina. Paristomurskeesta erotellaan yhdisteet, jotka sisältävät sinkkiä, mangaania ja rikkiä. Vuoden alusta on aloitettu yhteistyö Cemargon kanssa ja hivenravinteet on viety myös rakeisiin lannoitteisiin.Ne ovat tärkeitä hivenravinteita kasveille.

Tracegrowin tuoteet ovat jo markkinoilla ja niitä on jo myyty 15 maahan. Yritys on perustettu 2012 ja se toimi vuoteen 2017 Rec Alkalin -nimellä. Nykyinen yrityksen pääomistaja on Huhtala-yhtiöt, mutta myös Taaleri Investments on sijoittanut yhtiöön.

Finaalissa oli Tracegrownin lisäksi värimorsingon viljelyn ja jatkojalostuksen edelläkävijä Natural Indigo Finland ja patentoidun konttikuivurin kehittäjä Viljakas.

Maatalouden innovaatiopalkinto Agri-Inno jaetaan joka toinen vuosi suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt alaa tukevan innovaation.

Palkinnon ovat voittaneet aiemmin muun muassa GrainSeense (2018) ja Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen (2020). Palkinnon rahoittaa Suomen messusäätiö.

Päivitys 17.10.2021: KoneAgria 2021 -messuilla vieraili kolmen päivän aikana 14 768 maa- ja metsätalousalan ammattilaista. Kävijämäärä on 20 % edelliskertaa suurempi.

Lisää: Aiemmat Tracegrowin kierrätysideaa käsitelleet uutiset (LINKKI).

Aloituskuva: KoneAgria2021-messujen innovaatiotori. Kuvaaja Otto Vainio.