Tämä sovellus lukee koronapassin QR-koodin

Suomessa on otettu käyttöön QR-koodilla toteutettu koronapassi, jonka lukijasovellus tuli myös eilen toiminnanharjoittajien ja tapahtumien järjestäjien käyttöön. Lukijasovellus on ladattavissa Googlen Android- ja Applen Ios-sovelluskaupoista. QR-koodi luetaan kännykän kameralla.  Mukana myös linkki koronapassin julkistustilaisuuden videolähetykseen 15.10.2021.

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. Eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston esityksen koronapassin käyttöönotosta Suomessa.

Koronatodistus luetaan sovelluksella, joka ei kerää tai tallenna todistusten tietoja ei

kä se näytä terveystietoja. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Sovellus antaa välittömästi tuloksena joko vihreän eli hyväksynnän tai punaisen eli hylkäämisen. Hyväksytyn tuloksen yhteydessä ruudulle tulee näkyviin myös henkilön nimi.

Sovelluksen teknisestä kehityksestä on vastannut ohjelmistotalo Solita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa QR-koodin lukijasovelluksen teknisestä toteutuksesta STM:n rahoituksella ja ohjaamana.

”Lukusovellus on yksinkertainen työkalu kaikille, jotka mahdollisesti tarvitsevat koronapassia turvaamaan toimintaa. Teknologian avulla voimme auttaa varmistamaan yhteiskunnan avautumista pandemian sallimissa rajoissa”, toteaa Solitan Terveys- ja hyvinvointitoimialan johtaja Risto Kaikkonen.

Sovelluksen toimivuutta ja käytettävyyttä on pilotoitu yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.

”Jos tapahtuman järjestäjä edellyttää koronapassia, tapahtumaan osallistujan tulee hakea Omakannasta koronapassina toimiva EU:n koronatodistus ja joko tallentaa se puhelimelleen tai tulostaa todistus. Tilaisuuteen osallistujan ei siis tarvitse ladata lukijasovellusta”, THL:n tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki kertoo.

Lisää:  EU:n koronatodistus (LINKKI) ja  koronapassin lukusovellus (LINKKI) ja tietoturva (LINKKI) sekä koronapassi-esittelytilaisuuden videosteami 15.10.2021 (LINKKI).