Tampereella robottiauto tulee osaksi julkista liikennettä

Tampereen Hervannassa testataan ensi vuoden alussa kahden kuukauden ajan robottiautoja osana julkista liikennettä. Business Tampereen ja Sensible 4:n pilotin tarkoituksena on tutkia, kuinka robottiautot voivat tulevaisuudessa täydentää Tampereen julkista liikennettä.

Robottiautokokeilu toteutetaan kahdella suomalaisen teknologiayritys Sensible 4:n Toyota Proace -tila-autolla. Niiden ohjelmistoa on testattu useita kertoja Lapin talviolosuhteissa ja ulkomaiden lisäksi esimerkiksi vilkkaassa Helsingin Pasilassa, jossa myös osa reitistä ajettiin raitiovaunun rinnalla.

Turvallisuus on kaikissa autonomisen liikkumisen kokeiluissa ensisijaista. Siksi pilotissa ajoneuvoissa on aina edelleen mukana kaiken varalta turvakuljettaja, joka tarvittaessa voi ottaa haltuunsa ajoneuvon hallinnan.

”Ajoneuvon sensorit ottavat huomioon niin jalankulkijat, pyöräilijät kuin muut ajoneuvot, ja ohjelmisto mahdollistaa ajamisen lumen peittämillä kaistoilla sekä kovassakin lumisateessa”, kertoo Sensible 4:n liiketoimintajohtaja ja perustajajäsen Jussi Suomela.

Robottiautopilotti toteutetaan Hervannassa sijaitsevalla autonomisen liikkumisen testialueella. Tulevaisuudessa testialueella voi tehdä muitakin automaattisen liikkumisen kokeiluja ja palveluita, ja testireittejä suunnitellaan ja kehitetään testaajien tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan. Esimerkiksi älykkäiden kaupunkien suunnitteluyritys Sitowise Oy on luonut Hervannan alueesta ns. digitaalisen kaksosen työkaluksi uusien liikkumispalveluiden suunnitteluun. Digitaalinen kaksonen on toteutettu Tampereen kaupungin Stardust-hankkeessa.

Kokeiltava palvelu toteutetaan osana Show-projektia, joka on saanut rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja kehityksen Horisontti 2020 puiteohjelmasta. Sitowise koordinoi Suomessa Show-projektia. Hervannan testialueen kehitystyötä tehdään Smart City Testialue – Kohti tason 4 automaattista liikennettä -Eakr-hankkeessa, jota rahoittaa Pirkanmaan Liitto. Business Tampere toimii hankkeen toteuttajana.

Hervannan itseajavien ajoneuvojen pilotti on osa Eu-rahoitteista Show-projektia, jossa on 69 kumppania 13 maassa. Hankkeen tarkoitus on kehittää ja testata itseajavia ajoneuvoja urbaanissa ympäristössä sekä hahmottaa alan standardeja. Suomesta projektissa ovat mukana Sensible 4, Sitowise, Tampereen kaupunki ja Vtt.

Robottiautokokeilu pähkinänkuoressa

  • Alkaa tammikuun alussa ja kestää kaksi kuukautta
  • Reitti kulkee myötäpäivään: Insinöörinkatu, Teekkarinkatu, Ahvenisjärventie, Opiskelijankatu
  • Reitti on noin 3,5 km pitkä ja se sisältää 10 pysäkkiä
  • Nopeusrajoitus alueella 40 km/h
  • Palvelu on matkustajille maksuton

Korjattu ajoreittiä