Älypuhelimien myynti vilkastui 5G-tekniikan myötä

Markkinatutkija GfK:n kokoamien tilastojen mukaan jo neljännes suomalaisista on ehtinyt hankkia 5G- älypuhelimen vuoden 2021 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Myös älykellojen suosio lisääntyi entisestään vuoden kolmannella neljänneksellä.

Tietotekniikan kasvu jatkui myös kolmannella neljänneksellä lukuun ottamatta kannettavia ja näyttöjä. Se osaltaan käänsi heinä-syyskuun tietokonemyynnin 2,6 prosentin laskuun. Pöytäkoneiden, pelikoneiden, hiirien ja näppäimistöjen kauppa jatkoi sen sijaan kasvuaan.

Koronakauden hiipuminen vaikutti varmasti myös viihde-elektroniikan kauppaan, joka ei yltänyt aivan viime vuoden huippulukemiin. Televisioissa negatiivista kehitystä vauhditti suosittujen 55-tuumaisten ja sitä pienempien mallien vähentynyt kysyntä, eikä suurempien ruutujen kasvu pystynyt kompensoimaan laskua.

Myös äänentoistolaitteiden kysyntä ei sekään yltänyt huippuvuoden 2020 lukemiin. Kasvua nähtiin vain joidenkin kategorioiden alaryhmissä, esimerkiksi langattomissa kuulokkeissa.

Puettavan elektroniikan kysyntä eli käytännössä älykellot ja vastaavat olivat vahvassa nousussa, ja suurin kasvu nähtiin juuri älykelloissa, jossa perinteisten urheilukellovalmitajien lisäksi myös kännykkämerkit Samsung ja Huawei ovat tulleet uusilla malleillaan. ’

’Niiden suosio lisääntyi entisestään vuoden kolmannella neljänneksellä”, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Lisää: Aiemmat Elektroniikan tukkukauppiaiden GfK-tilastouutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuvituskuva: Qualcomm