Kännyköiden ekoluokitus laajenee – 150 laitetta saanut ekomerkin

Viime toukokuussa viisi eurooppalaista teleoperaattoria loi puhelimille niiden ympäristövaikutuksia mittaavan ekoluokituksen. Nyt ekoluokitus laajenee, kun mukaan tulee kolme uutta kännyköiden valmistajaa. Tähän mennessä jo 150 laitetta on jo saanut uuden ekoluokitusmerkin.

Kolme uutta puhelinvalmistajaa eli hollantilainen kierrätysmateriaaleista koottu Fairphone-mertkki sekä kiinalaiset Realme ja Vivo ovat päättäneet liittyä ekoluokituksen piiriin. Kolmen uuden toimijan jälkeen mukana on kaikkiaan 15 mobiilialan toimijaa.

Ekoluokitus- eli Eco Rating -järjestelmän ovat luoneet operaattoreista Telian lisäksi saksalainen Deutsche Telekom, ranskalainen Orange, espanjalainen Telefonica ja englantilainen Vodafone. Telia yhä Suomesta ainoana operaattorina mukana, mutta esimerkiksi Elisa myy nyt mukaan tulleen Fairphonen 5G-ekopuhelinta.

Puhelinvalmistajista mukana ovat Bullitt, Doro, Nokia/HMD Global, Huawei, MobiWire, Motorola/Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL/Alcatel, Xiaomi and ZTE.

Luokituksen tavoitteena on antaa ihmisille yhtenäistä, johdonmukaista ja läpinäkyvää tietoa älypuhelinten ympäristövaikutuksista.

Eco Rating -luokituksessa mitataan mobiililaitteen ympäristövaikutuksia viidessä eri kategoriassa. Mitattavina ovat laitteen kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys, valmistuksessa käytetyt luonnonvarat sekä laitteen koko elinkaaren hiilijalanjälki.

Tulosten perusteella laitteelle annetaan ekologisuutta mittaava pisteluku, joka asettuu yhden ja sadan välille.

Ekoluokituksesta kertoo puhelimen tuotetietojen yhteydestä löytyvä Eco Rating -merkintä.

Lisää: Ekomerkki-kännykät (LINKKI) ja aiempi niihin liittyvä uutinen (LINKKI) sekä  kunnostetuista kännyköistä (LINKKI) kertova artikkeli linkkeineen Uusiteknologia.fi:ssä

Kuvituskuva: Telia kierrättää jo nyt osan käytetyistä kännyköistään.