Kunnostetuista kännyköistä tulossa kilpailtu bisnes

Kunnostetuista kännyköistä on tulossa kilpailtu bisnes, joka kiinnostaa jo useita alan yrityksiä. Suomessa mukana on pienempien sekä operaattoreiden lisäksi Applen iPhoneihin erikoistunut Swappie ja laajemminkin käytettyä elektroniikkaa välittävä Back Market, joka aloitti Suomen toiminnot viime vuoden lopulla. 

Kuva: Back Marker

Back Market kertoi äskettäin olevansa yksi tärkeimmistä kunnostettujen laitteiden toimijoista Ranskassa, Espanjassa sekä Saksassa.  Yritys aloitti toimintansa lokakuussa myös Suomessa, kuten myös Portugalissa, Irlannissa ja Japanissa.  Lisäksi yritys aikoo aloittaa toiminnot myös Kreikassa, Ruotsissa, Slovakiassa sekä Kanadassa.

’’Kunnostettu elektroniikka on jo nyt kustannustehokkaampi sekä kestävämpi vaihtoehto uusien laitteiden ostamisen sijaan”, sanoo Back Marketin toimitusjohtaja Thibaud Hug de Larauze. Silti yritys valmistautuu kilpailemaan myös uusien laitteiden markkinoilla.

Kuva: Swappie

Back Marketin kanssa kisaa myös Applen iPhoneihin pääosin erikoistunut Swappie, joka kertoi kasvattaneensa viime vuonna liikevaihtonsa jo 97,6 miljoonaan euroon.  Swappiella oli viime vuoden lopulla noin 400 työntekijää. He työskentelevät pääosin Helsingissä ja edustavat 47 kansallisuutta.

Helsingillä on Swappiella keskeinen rooli. Yrityksen Suomen huoltotehdas muutti vuoden alussa suurempiin tiloihin Helsingin Kalasatamaan. Lisäksi vavattiin Tallinnan huoltotehdas. Yritys on laajentunut toimintaansa myös voimakkaasti Eurooppaan.

Kuva: Telia

Swappie toimitti viime vuonna asiakkaille yli 100 000 kunnostettua Applen iPhone-puhelinta. Myös eurooppalaiset teleoperaattorit ovat mukana käytettyjen kännyköiden kaupassa. Kohteena ovat erityisesti kalliimmat älykännykät kuten Applen iPhonet.

Kännyköille on luotu nyt myös ekoluokitus, joka kertoo kuinka korjattavissa tai kierrätettävissä puhelin on laajempien ympäristövaikutusten kannalta. Suomessa uudessa luokituksessa on mukana Telia, joka kauppaa uusien kännyköiden lisäksi myös kierrätettyjä Recycled-puhelimia.

Suomi nähdään maailmalla jo kiertotalouden kärkimaana, joka voi muuttaa esimerkillään muidenkin maiden  kulutuskäyttäytymistä. Samalla kännyköitä kunnostamalla ja kierrättämällä voidaan niiden käyttöikää kasvattaa ja minimoida myös elektroniikkatuotannosta ympäristölle aiheutuvia haittavaikutuksia kuten elektroniikkajätteen määrän kasvaminen.

Lisätietoja: Back Market (LINKKI), kännyköiden Eco Rating (LINKKI, sivusto) ja (LINKKI, uutinen), Swappien kunnostetuista iPhone-kännyköistä (LINKKI1 ja LINKKI2) sekä laajemmin kännyköiden korjaaminen ja kierrätyksestä (LINKKI).

Päivitetty