Kyberhyökkäykset uhkaavat jo tavarantoimituksiakin

Kyberhyyökkäykset aiheuttavat tulevaisuudessa sekasortoa tuotteiden toimitusketjuissa, arvioi japanilainen tietoturvayritys Trend Micron uusimmassa raportissaan.  Ne voivat aiheuttaa myös fyysistä vahinkoa ihmisille, joten kyse ei ole vain tuotannolle tai jakelulle aiheutuvista ongelmista. Mukana linkit myös dramatisoituihin verkkovideoihin.

Vuoteen 2030 mennessä verkottunut liitettävyys vaikuttaa Trend Micron mukaan nykyistäkin enemmän arkipäiväämme niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Samalla kyberuhat jatkavat kehittymistään ja väärinkäyttävät teknisiä innovaatioita alati uusilla tavoilla.

Tekoälytyökalut demokratisoivat kyberrikollisuuden teknisesti taitavilta yksilöiltä ja rikollisorganisaatioilta kaikkien ulottuville. Myös uudenlaiset ”Everything as a Service” -palvelumalli tekee pilvipalvelutarjoajista erittäin houkuttelevia kohteita kyberhyökkääjille.

Teollisuuslaitosten, logistiikkakeskusten, liikennejärjestelmien, terveydenhuollon, koulutuksen, kaupan ja kotien massiiviset IoT (MIoT) -ympäristöt ovat houkuttelevia maaleja sabotööreille ja kiristyshyökkäysten tekijöille.  Myös uudet 5G- ja sitä seuraavat 6G-verkot tekevät hyökkäyksistä entistä kehittyneempiä ja tarkemmin kohdistettuja.

Käyttäjien manipulaatio ja valeuutiset muuttuvat tulevaisuudessa yhä oleellisemmaksi ja vaikeammin ohitettavaksi, kun ne toimitetaan suoraan käyttäjän esimerkiksi silmillä oleviin älylaseihin tai heijastusnäyttöihin. Todellisuus voi vääristyä pahastikin.

Lisäksi hyökkääjien käyttämä tekoälypohjainen piiloutuminen tekee näiden tunnistamisesta lähes mahdotonta, joten tietoturvateollisuus keskittyy enemmänkin hyökkäysten havaitsemiseen, torjuntaan ja niiden estämiseen vahvan identiteetin- ja pääsynhallinnan kautta.

Trend Micron aportti havainnoi vuoden 2030 maailmaa kuvitteellisen yksityishenkilön, yrityksen ja hallituksen silmin. Se tarjoaa yksityiskohtaisen analyysin kehittyvistä kyberuhista ja kuinka nämä voivat vaikuttaa mahdollisiin kohteisiinsa. Se on koottu avoimen datan tutkimuksista, uhkakuvaraporteista, tieteellisistä tutkimuslähteistä, patenteista, verkkotutkimuksista ja CISO-kyselystä.

Raportti on dramatisoitu viime vuonan julkistetun 2020-raportin mukaan perinteisen pdf-raportin lisäksi yhdeksänosaiseksi realitysarjaksi.

Lisää: Trend Micron Project 2030 -raportti (LINKKI, pdf) ja 9-osainen 2030 verkkovideosarja (LINKKI) sekä viime vuonna tehty 2020-sarja (LINKKI).

Kuvituskuva:  Trend Micro