Suomen suurin tuulipuisto rakenteilla

Pohjoismainen tuulivoimapuistotoimija OX2 rakentaa Lestijärvelle Kymppivoiman, Oulun Energian ja Kuopion Energian kanssa 455,4 megawatin tuulipuiston. Kyseessä on maan suurin tuulivoimahanke, jonka vuosittainen energiantuotanto on valmistuttuaan yli 1,3 terawattituntia.

Lestijärvelle sijoittuvan tuulivoima olisi kattanut viime vuonna kaksi prosenttia koko Suomen sähköntuotannosta. Uuden tuulipuiston hinta on noin 650 miljoonaa euroa. Tuulivoimapuistoon tulee yhteensä 69 tuulivoima-asemaa, joiden nimellisteho on 6,6 megawattia ja enimmäiskorkeus 240 metriä.

Uuden tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä ja tulevan käyttöön alkuvuodesta 2025. Rakennustyöt ovat jo käynnistyneet sähkönsiirtoon vaadittavan 400 kilovoltin voimalinjan osalta, joka rakennetaan Lestijärveltä Alajärvelle.

Hankkeen maanrakennustöistä vastaa naapurikunnasta Pihtiputaalta oleva Keski-Suomen Betonirakenne (KSBR). Muuntajien toimituksesta vastaa Hitachi Energy, joka valmistaa muuntajat Vaasassa.

Uuden Lestijärven tuulipuiston lisäksi OX2:lla on Suomessa rakenteilla 71 tuulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 376 megawattia ja arvioitu vuosituotanto 1,2 terawattituntia. OX2 vastaa tällä hetkellä 79:n tuotannossa olevan tuulivoimalan (311 MW ja 1,1 TWh) teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista Suomessa.

Uutta tuulivoimapuistoa rakentavan konsortion muodostavat kotimaisista energia-alan toimijoista Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia. Näistä Kymppivoiman osuus investoinnista on noin 65 prosenttia, Oulun Energian 25 ja Kuopion Energian kymmenen.

Kuvituskuva: OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: Mikko Havusela.