Suomi nousee koronakuopasta tutuin keinoin

Suomen talouskasvu saa tänä vuonna Elinkeinoelämän tutkimuskeskuksen mukaan lisää vauhtia metsäteollisuuden lisäksi sähköautojen akuista sekä muusta sähkö- ja elektroniikkateollisuudesta. Myös ajoneuvojen viennin Etla odottaa vauhdittuvan ensi vuonna.

Etlan tänään julkaisemasta Toimialakatsauksesta ilmenee, että lukuisat alat Suomessa ovat nyt kasvu-uralla. Suomen talouskasvu saa tänä vuonna lisää vauhtia metsäteollisuudesta, kun puutuoteteollisuuden viennin määrä kasvaa noin 15 prosenttia ja paperiteollisuuden 10 prosenttia.

Myös sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotoksen määrä kasvaa selvästi sekä tänä että ensi vuonna. Alueen viennin arvo nousi Tullin tilastojen mukaan kuluvan vuoden tammi-elokuussa lähes 12 prosenttia vuodentakaisesta. Etlan ennusteen mukaan alan tuotoksen määrä lisääntyy seitsemän prosenttia tänä vuonna ja neljä prosenttia ensi vuonna.

Nousua viime vuoden koronakuopasta auttaa lisäksi kulkuneuvoteollisuus. ’’Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta arviolta puolet menee Saksan kautta Yhdysvaltoihin. Valmet Automotivelle on valmistumassa myös toinen akkutehdas, ja lähivuosina akkujärjestelmien liikevaihto voi jopa saavuttaa ajoneuvovalmistuksen liikevaihdon’’, sanoo Etlan tutkija Birgitta Berg-Andersson.

Kuva: Toimialojen arvonlisäyksen määrän muutos 2019–2023.

Myös koneiden ja laitteiden tuotanto kasvaa tänä vuonna reilut kolme prosenttia, ensi vuonna kasvu kiihtyy.  Metallien jalostuksessa viime vuoden nollakasvun jälkeen toimialan tuotoksen määrä kasvaa kahdeksan prosenttia tänä vuonna, mutta ensi vuonna kasvu jää tuotoksen osalta nollan tuntumaan.

Syyskuun Suhdanne-ennusteessa Etla ennusti Suomen bkt:n kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna kolme prosenttia. Koko tehdasteollisuuden tuotos kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna neljä prosenttia ja ensi vuonna kolme prosenttia.

Syksyn 2021 toimialakatsaus perustuu Etlan syyskuun suhdanne-ennusteessa julkaistuihin toimialaennusteisiin ja sisältää uutisessa käsiteltyjen alueiden lisäksi yksityiskohtaista tietoa teknologiateollisuudesta, metsäteollisuudesta, kemian- ja elintarviketeollisuudesta, rakentamisesta sekä yksityisestä palvelusektorista.

Lisää: Etlan toimialakatsaus, syksy 2021 (LINKKI,pdf).

Kuvituskuva: Nokia