Kanadalaiseen kvanttitietokoneeseen suomalaisilmaisimia

Kanadalainen fotoniikkaa hyödyntävä kvanttilaskentayritys Xanadu on valinnut valtion tutkimuskeskus VTT:n kumppanikseen nopeuttamaan Xanadun fotoniikkakvanttitietokoneiden kehitystyötä. Jo aiemmin VTT on tehnyt yhteistyötä suomalaisen IQM:n kanssa. Mukana myös video Xanadun koneen toiminnasta.

VTT:n tukee kanadalaisen Xanadun fotoniikkakvanttitietokoneen skaalautumista. Ensimmäinen hanke keskittyy suprajohtavien fotoninilmaisimien skaalautuvaan valmistukseen. Ilmaisimia käytetään Xanadun kvanttitietokoneessa fotonien lomittuneiden kvanttitilojen mittaamiseen.

VTT:n ilmaisimet laskevat fotonien määrän kussakin Xanadun fotonisen sirun ulostulossa. Fotonien määrään on koodattu tieto, joka mahdollistaa virhekorjattujen kubittien synteesin vikasietoista kvanttilaskentaa varten.

VTT hyödyntää yhteistyössä pitkäaikaista vanttiteknologian, fotoniikan ja mikroelektroniikan integroinnin asiantuntemustaan, jotta yritys saa käyttöönsä riittävän määrän vikasietoisen yleiskäyttöisen kvanttitietokoneen rakentamiseen tarvittavia laadukkaita komponentteja.

”Näemme, että kumppanuudessamme Xanadun kanssa on paljon potentiaalia jatkua ja kasvaa myös tulevaisuudessa”, arvioi VTT:n mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian johtaja Tauno Vähä-Heikkilä.

Vuonna 2016 perustettu Xanadu sai äsken päätökseen 88 miljoonan euron (100 miljoonan Yhdysvaltain dollarin) B-sarjan rahoituskierroksen Bessemer Venture Partnersin johdolla. Kaikkiaan Xanadu on saanut riskipääomaa yhteensä 129 miljoonaa euroa. Yrityksen tavoitteena on rakentaa miljoonan kubitin kvanttitietokone.

Kuvituskuva: Xanadu (LINKKI) ja youtube-video yrityksen kvanttitietokoneen toiminnasta (LINKKI) ja aiemmat kvanttitietokone-artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).