Infrapunaa ja Bluetoothia matkustajamäärien mittaamiseen

Lappeenrannan ja Imatran paikallisliikenteessä testataan uusia matkustajalaskentamenetelmiä, jotta saataisiin tietoa esimerkiksi koronapandemiaan liittyvässä matkustajamäärien seurannassa sekä joukkoliikenteen kasvihuonepäästöjen laskennassa.

Ensimmäinen pilottitestit käynnistyvät Lappeenrannassa tänään, jossa kahdessa bussissa matkustajat hahmotetaan infrapunakameroilla. Se tunnistaa vain bussiin menevät ja bussista tulevat hahmot, mutta ei tunnista henkilöitä.

Matkustajalaskentatietoja on tarkoitus hyödyntää reitti- ja linjastosuunnittelussa, jotta rajalliset resurssit voidaan tulevaisuudessa käyttää entistä tehokkaammin. Tulosten avulla selvitetään, mitkä pysäkkivälit ovat suosittuja ja missä kuormitusta on vähiten.

’’Projektia rahoittaa kaupunkien ohella Liikenne- ja viestintävirasto Traficom’’., kertoo joukkoliikennepäällikkö Terhi Koski Lappeenrannan kaupungilta.

Imatralla testataan puolestaan infrapunakameroiden lisäksi Bluetoothia, jossa matkustajien kännykät voidaan tunnistaa bussiin asennettavan majakan avulla.

Kuva: Lappeenrannan kaupunki