Nokian ASN mukaan nopeaan arktiseen merikaapeliin

Suomen valtion pääosin omistama Cinia ja alaskalainen Far North Digital rakentavat nopean arktisen merikaapelin, joka yhdistää tulevaisuudessa Euroopan ja Aasian tietoverkot Luoteisväylän kautta. Nokian ASN (Alcatel Submarine Networks) on mukana järjestelmän ja toteutusprojektin pääsuunnittelijana.

Noin 14 000 pituinen kilometrin uudenlainen merikaapelijärjestelmä minimoi tietoliikenneviiveen sekä tarjoaa uuden reitin ja siten nopeuttaa ja varmentaa huomattavasti Aasian ja pohjoisen Euroopan välistä tiedonsiirtoa.

Cinian Suomi-Saksa-datakaapelin Itämereen valmistui vuoden 2016 lopulla, kun kaapeli vedettiin rantaan Rostockissa.

Suomen valtion omistama Cinia ja alaskalainen tietoliikenne- ja datakeskusratkaisuiden projektiyhtiö Far North Digital ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen merikaapelijärjestelmän rakentamisesta

Kaapeliyhteys lähtee Suomen ja Norjan rajalta. Se kulkee Islannin ja Grönlannin ohi Luoteisväylää pitkin Kanadan arktiselle alueelle, Alaskaan ja Japaniin. Toinen Euroopan rantautumispaikka rakennetaan Irlantiin.

Cinia on aiemmin rakentanut merikaapelin Suomen ja Saksan välille ja punninnut myös eri reittivaihtoehtoja arktisen meren kautta Aasiaan vedettävälle merikaapelille.  Vielä viime kevääseen asti tarkasteltiin Koillisväylän reittiä, mutta se hanke on nyt keskeytetty.

Cinia näkee uuden Luoteisväylän reitin parempana. Yhtiön mukaan tällä kaapelijärjestelmällä pystyttäisiin palvelemaan myös alueellisia tarpeita pohjoisessa Euroopassa ja Kanadassa. Aasiassa kaapelijärjestelmien rantautumispiste on Japanissa.

”Kolmen maailman suurimman Internetiä hyödyntävän maanosan yhdistävä Far North Fiber tulee olemaan todellinen globaali hanke”, sanoo Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila. 

Läntinen Pohjois-Atlantin reitti tarjoaa yhtiön mukaan myös huomattavia uusia etuja Euroopan sisäisen tietoverkon kehittämiselle.  Suunnitellun uuden reitin Euroopan kaksi rantautumista muodostavat jo aiemmin Suomesta Saksaan rakennetun merikaapelin kautta kulkevan luupin, joka tekee yhteyksistä entistä toimintavarmempia.

Uuden kaapelijärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä. Hankkeen kustannusarvio on noin miljardi euroa.