Nokiasta kertova televisiosarja alkaa keväällä – ketä mukana?

C More -maksukanavan alkuperäissarjojen julkaisutahti jatkuu tiiviinä ensi vuonna. Perinteisten viihdesarjojen lisäksi kevään odotetuimpiin lukeutuu Nokian maailmanvalloituksen ensiaskelia kuvaava Made in Finland. Kuusiosaista sarjaa on kuvattu Helsingin lisäksi Salossa, Turussa ja Oulussa. Katso ketä on mukana keväällä suoratoistoon tulevassa televisiosarjassa.

Kuusiosainen Made in Finland – tarina Nokiasta on kertomus suomalaisyrityksen ensimmäisistä askeleista kohti maailmanlaajuista menestystä. Kyseessä on tositapahtumiin perustuva draamasarja läheltä piti -tilanteista globaalin menestystarinan ensiaskeleilla. Alkuaan elokuvan työnimi oli Mobile 1.0. Jopa amerikkalainen Variety-lehti on noteerannut televisiosarjan.

Made in Finland -sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Maarit Lalli. Kuva: Rabbit Films Oy.

”Sarja on eeppinen sankarikertomus nousuineen ja laskuineen, tarina siitä miten pienestä Suomesta ja pikkuruisesta Salosta nousi maailman ykköseksi matkapuhelin, joka muutti elämämme”, kertoo sarjan päätuottaja Rabbit Filmsin Minna Haapkylä.  Sarjan toisena tuottajana on Rabbit Filmsin Tiina Pesonen.

Kuusiosaisen sarjan keskiössä ovat Salon tehtaan ja  Nokian johtajan Jorma Ollilan lisäksi nuoret asianajajat ja yhtiön insinöörit.  Sarjan tapahtumat sijoittuvat Kari Kairamon jälkeiseen Nokian kännykkäpuolen nousun vuosiin 1988–1990, jolloin Jorma Ollila oli Nokian talousjohtaja, sitten Salon kännykkäyksikön johtaja.

Sarjaa käsikirjoittaja-ohjaaja Maarit Lalli on myös haastatellut suuren joukon eri rooleissa toimineita nokialaisia. ”Nokian huippumenestyksen takana on monia kertomattomia ihmiskohtaloita. Tarinoita ihmisistä, joiden intohimo työhön teki menestyksen mahdolliseksi’’, taustoitti sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Maarit Lalli kuvasten alkaessa viime huhtikuussa.

Jorma Ollilaa näyttelee Sampo Sarkola.

Nyt hänen mukaansa myös asianosaisilla on tarpeeksi etäisyyttä historiaan ja asioista uskaltaa puhua vapaasti. Sarjassa kuvataan miten insinöörit, tuotannon työntekijät, juristit, johtajat ja lukemattomat muut nokialaiset mahdollistivat työllään Nokian nousun maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi päänäyttämönään Salon kaupunki ja nykyisin IoT Campuksena tunnettu Nokian tuotantoalue.

Sarjan pääosissa nähdään muun muassa Satu-Tuuli Karhu, Emil Kihlström, Aku Sipola, Oona Airola ja Sampo Sarkola.

Heistä Karhu ja Kihlström näyttelevät nuoria, vastavalmistuneita lakimiehiä, jotka päätyvät kylmiltään yhdysvaltalaisoikeuteen puolustamaan Nokiaa jättiyritys Motorolaa vastaan.   Aku Sipola esittää puolestaan omapäistä oululaisinsinööriä, jonka pakkomielteinen kekseliäisyys johtaa käänteentekevän Nokia 101 -puhelinmallin kehittämiseen. Kehitystyössä auttaa hänen vaimonsa, jota esittää Oona Airola.

Uudella televisiosarjalla katsotaan myös olevan hyvät mahdollisuudet kansainväliseen levitykseen tunnetun Nokia-brändin vuoksi. Myös Salon kaupunki on ollut mukana tukemassa elokuvaprojektia. Sarjasta on ollut suunnitteilla myös uusia kausia, mutta menestys kertoo jatkuuko sarja vielä ensimmäisen kauden jälkeen.

’’Sarjasta tulee varmasti vuoden 2022 puhutuimpia uutisaiheita”, iloitsee C Moren sisällöistä vastaavan MTV:n draamapäällikkö Jani Hartikainen. 

Sarjan tuottavat Rabbit Films ja Aurora Studios. Lisäksi MTV:n ja C Moren lisäksi sarjaa rahoittaa Aurora Studiosin perustama Finnish Impact Film Fund. Myös Suomen elokuvasäätiö on tukenut hanketta.

Taustaa: Made in Finland  on  tekijöiden mukaan fiktiivinen tv-sarja, johon Nokian tositapahtumat yhdistyvät. Tv-sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja on Maarit Lalli.

Muut tv-sarjasta taiteellisesti vastuussa ovat näyttelijänäkin tunnettu Minna Haapkylä ja kolmesti Jussi-palkittu kuvaaja Rauno Ronkainen. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin kolme miljoonaa euroa ja katsojatavoite sarjalle on noin 0,8-1  miljoonaa katsojaa.

Vuosien varrella Nokiasta on tehty muun muassa dokumenttielokuva, koostevideoita, radiokuunnelma ja liuta erilaisia historia- ja muistelmateoksia. Edellinen pitkä elokuva Nokiasta oli vuonna 2017 esitetty Arto Koskisen dokumenttielokuva Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina.

Sitä aiemmin DVD-jakeluna oli tarjolla Nokian historiasta kertova ”Hyvän viestin tuojat” dokumenttielokuva. Yleisradio on tehnyt myös moniosaisen radiokuunnelman Nokiasta, jonka toivoisi palaavan takaisin kuunneltavaksi Ylen Areenaan.

Lisää: Aiempi artikkeli tulevasta televisiosarjasta (LINKKI), amerikkalaisen elokuvalehti Varieten artikkeli hankkeesta (LINKKI)  sekä aiemman Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina elokuvan videoesittely (LINKKI) sekä linkki Hyvät viestin tuoja -elokuvan uutiseen Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI). Tässä lista  Nokia-historiikkikirjoista (LINKKI) sekä Yleisradion Nokia – Suomen suurin tarina -kuunnelma-sarja (LINKKI, sarja ei enää Areenassa ) – lisätietoa (LINKKI).

Made in Finland -televisiosarjan hahmot

 • Katarina Tammi (Satu-Tuuli Karhu)
  • Vastavalmistunut lakimies Katarina Tammi haaveilee asianajotyöstä ihmisoikeuksien parissa, mutta työttömyyden uhatessa hyppää auttamaan ystäväänsä Akia Nokian Salon konttorin lakiosastolle. Intohimoisesti työhönsä suhtautuva Katarina kulkeekin Nokialla vaikeuksien kautta voittoon, ja rankan työn ja hyvän palkan yhdistelmä koukuttaa. Hän joutuu kuitenkin tekemään valinnan kunnianhimon ja lojaaliuden välillä.
 • Aki Makkonen (Emil Kihlström)
  • Katarinan oikeustieteellisen kurssikaveri Aki Makkonen tulee varakkaasta perheestä ja on päässyt hyviin hommiin Nokialle, mutta hänen huoleton ulkomuotonsa kätkee sisälleen salaisuuksia. Aki tukeutuu työssään Nokialla vahvasti Katarinaan, mutta on tiukan paikan tullen myös mies paikallaan.
 • Risto Salminen (Aku Sipola)
  • Lahjakas, mutta omalaatuinen insinööri Risto Salminen työskentelee Nokian Teknologiakylässä Oulussa. Hän suhtautuu pakkomielteisesti unelmaansa vallankumouksellisen kannettavan puhelimen kehittämisestä, ja saakin puhuttua tiimin innokkaita insinöörejä ympärilleen. Yritysjohdon aiheuttamista takaiskuista huolimatta tiimi puskee sinnikkäästi eteenpäin, ja Jorma Ollilan astuttua Nokian johtoon, hänen työnsä vihdoin palkitaan.
 • Vuokko Salminen (Oona Airola)
  • Riston vaimo Vuokko on myös Oulun Teknologiakylän lahjakkaita insinöörejä. Hänelläkin työt tuppaavat tulla kotiin, mutta Vuokolla on miestään realistisempi kuva tulevaisuudesta matkapuhelinalalla.
 • Jorma Ollila (Sampo Sarkola)
  • Nokian johtokabineteissa käydään kovaa valtakamppailua toimitusjohtaja Kari Kairamon traagisen itsemurhan jälkeen. Jorma Ollila nousee numeroiden taakse piiloutuvan talousjohtajan roolista Nokian johtoon ja saa haasteekseen kääntää kurssin kaaokseen ajautuneessa yhtiössä.

Lähde: Rabbit Films Oy.