Akkujen anodimateriaalitehdas Vaasaan

Grafintec ja intialainen Epsilon Advances Materials ovat tehneet Vaasassa tonttivarauksen akkuteollisuuden GigaVaasa-alueelta. Yritykset ovat tehneet kaupungin kanssa myös aiesopimuksen uuden akkujen anodimateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan.

Hanketta vetää Lontoon ja Ruotsin pörsseissä listattu Beowulf Mining, joka on erikoistunut tuottamaan akkuteollisuudelle kriittisiä raaka-aineita kuten rautamalmia, grafiittia ja perusmetalleja. Suomesta intialaistahon lisäksi mukana on Beowulfin tytäryhtiö Grafintec Oy.

’’Olemme erittäin iloisia, että akkuarvoketjumme täydentyy suunnitelmien mukaisesti ja aiemmin solmitut sopimukset houkuttelevat uusia toimijoita alueelle. Synergia- ja ympäristöedut ovat huomattavat, toteaa Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry tyytyväisenä.

Uudesta anodimateriaalitehdas on tärkeä elementti Suomen akkuteollisuuden kehitykselle, jota varten on tehty jo useita muitakin tehdasjulkistuksia. Lisää silti tarvittaisiin jotta Suomeen rakentuisi mittava akkujen valmistuksen koko prosessiketju.

’’Suomen akkustrategia on ottanut valtavia harppauksia viime aikoina, ja jälleen meillä on iloinen uutinen kerrottavana. Teollisen mittakaavan anodituotannon saaminen Suomeen jatkaa tätä kehityskulkua,’’ elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi kehitysnäkymiä.

Uuden anodimateriaalitehtaan tonttivaraus ja yhteistyösopimus hyväksyttiin jo joulukuussa Vaasan kaupunginhallituksen kokouksessa. Yrityksen varaama tontti numero 18 sijaitsee lähellä FREYR Batteryn akkukennotehdasta varten varaamaa tonttia.

GigaVaasan akkuhankkeita

  • Huhtikuu 2021: GigaVaasa-alueelle ensimmäinen varaus; Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi.
  • Elokuu 2021: FREYR Battery valitsi Vaasan akkukennotehtaan sijaintipaikaksi, aiesopimus solmittu 90 hehtaarin tontista.
  • Marraskuu 2021: Johnson Matthey ilmoitti myyvänsä akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa jatkaa kuitenkin neuvotteluja yrityksen tulevan uuden omistajan kanssa.
  • Tammikuu 2022: Grafintec Oy ja Epsilon Advanced Materials solmivat aiesopimuksen Vaasan kaupungin kanssa akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaan rakentamisesta GigaVaasa-alueelle.