Rankkojen olosuhteiden tekoälykoneita

Asusin omistama teollisuustietokoneiden valmistaja Aaeon on esitellyt sarjan Nvidian Jatson-tekoälykortteihin perustuvia laitealustoja. Pienikokoiset Boxer AI -moduulit sopivat teollisuuden kuvankäsittelyyn ja Edge-verkkoratkaisuihin.

Aaeonin Boxer-8221AI on pakattu pienikokoiseen 88 x 75 x 39 mm:n koteloon. Sen ytimenä on Nvidian Jetson Nano -kortti, jonka SoC-piiri yhdistää neliytimisen ARM:n Cortex-A57 MPCore -prosessorin ja Nvidian 128 Cuda-ytimen Maxwell GPU -arkkitehtuurin.

Uutuustarjoaa valmistajan mukaan jopa 472 GFLOP:n nopeuden. Muistia on neljä gigaa ja tallennustilaa 16 gigatavua eMMC -muistikortilla. Liitäntöinä on tarjolla USB 3.2 Gen 1, kaksi COM-sarjaporttia, HDMI- ja Ethernet-väylät. Laite toimii 12 voltin käyttöjännitteellä.

Boxer-8221AI-kehikon lämpörakenne mahdollistaa valmistajan mukaan järjestelmän toiminnan -20°C – 50°C lämpötiloissa suorituskyvyn heikkenemättä.

Moduuleissa on tehonsyötön suojaus, pölytiivis tuulettimeton rakenne ja tärinänvaimenettu kotelorakenne.

Toinen Aaeonin AI-uutuus on Boxer-8231AI, joka perustuu Nvidian Jetson TX2 NX-järjestelmäpiiriin. Muuten se tarjoaa tarjoaa samat I/O-osuudet kuin Boxer-8221 AI:ssa.  Tehokkaampi versio tarjoaa kuitenkin 256 CUDA-ytimellä 1,33 TFLOPS:n suorituskyvyn. Se on myös rakennettu vaikeimpiin teollisuus- ja erikoissovelluksiin.

Kolmas  uutuus on Boxer-8251 AI, joka perustuu Nvidian Jetson Xavier NX-korttiin. Siinä on kuusiytiminen 64-bittinen ARM-prosessori, 384 CUDA-ydintä, 48 Tensor-ydintä ja kaksi Nvidian hermoverkkomoottoria. Laskentatehoksi ilmoitetaan 21 TOPSia.

Boxer-8251 AI:ssa on kahdeksan gigatavua LPDDR4-muistia ja 16 Gt sisäistä eMMC-muistia, joka on laajennettavissa Micro-SD-korttipaikan kautta suuremmaksi. Lisäksi ratkaisua voidaan räätälöidä tarvittaessa perusalustaa laajemmaksi.

Lisää: Aaeon (LINKKI), Boxer-sarjan AI-tietokoneet (LINKKI) ja Suomen edustajat (LINKKI, Finland-kohta). Lisäksi AI-tekoälykorteista Uusiteknologia-lehden 2/2020 artikkelista ’Kortillinen tekoälyä sulautettuihin -artikkelista (LINKKI).