Avoin lohkoketju hybriditekniikalla

Oulun yliopisto ja Joisto Group ovat yhteistyössä toteuttaneet uudenlaisen hybridilohkoketjuverkon, jossa halutaan yhdistää julkisten ja yksityisten lohkoketjujen edut.  Tutkimus- ja opetuskäyttöön otettavan verkon mahdollisuuksia hyödynnetään jo kaupallisesti.

Avoimet ja julkiset lohkoketjut ovat tutkijoiden mukaan äärimmäisen luotettavia mutta monesti taloudellisesti tehottomia ja kaupallisesti vaikeita hyödyntää. Niiden energiankulutus on usein suhteeton saavutettavaan etuun nähden.  Yksityisten ja kutsunvaraisten lohkoketjujen vahvuus on juuri niiden kustannustehokkuus, kehittämisen nopeus sekä energiaystävällisyys. Toisaalta ne kärsivät luottamusongelmasta luonteensa takia.

Uuden hybridiverkon perusidea on yksinkertainen. Sen tarkoituksena on ratkaista avoimen ja julkisen sekä yksityisen ja luvanvaraisen lohkoketjuteknologioiden välillä vallitseva ristiriita. Joiston Groupin rakentaman hybridiverkon tarkoitus on lisätä lohkoketjuverkossa toteutettavien tapahtumien luotettavuutta ilman, että energiankulutus ja kustannukset kasvavat olennaisesti.

Tutkimus- ja opetuskäyttöön otettavan verkon mahdollisuuksia hyödynnetään jo kaupallisesti Joiston oman päätuotteen arkistointiohjelmistoon tallennettujen tietomassojen integriteetin varmistamiseen.  Jatkuvasti lisääntyvää epäluottamusta digitaalisessa muodossa olevien aineistojen todenmukaisuutta kohtaan pystytään olennaisesti vähentämään vahvistamalla arkistointitapahtumat lohkoketjuvarmenteella.

Oulun yliopiston rooli on toimia verkossa institutionaalisena varmentajapartnerina, joka vahvistaa verkossa tapahtuvia tapahtumia. Tutkijoita kiinnostaa mahdollisuus päästä tekemään jatkotutkimusta verkon avaamien mahdollisuuksien osalta ja käyttää sitä erilaisten lohkoketjutoteutusten testaamisessa.

”Näemme tässä yhteistyössä mielenkiintoisia mahdollisuuksia kehittää tutkimus- ja opetustoimintaamme lohkoketjuteknologioiden parissa. Verkon toteutuskonsepti mahdollistaa aidossa globaalissa tuotantoympäristössä tapahtuvan kehitys-, tutkimus- ja testaustoiminnan”, kertoo lohkoketjututkija Lauri Lovén. Yliopisto tulee järjestämään myös yhdessä Joiston kanssa sarjan perehdytys- ja opetussessioita tutkijoillemme sekä opiskelijoille.