Printattavalla elektroniikalla täsmälämpöä kotiin tai toimistoon

Kotiin tai toimistoihin voidaan tulevaisuudessa toteuttaa pistemäisiä lämmittimiä VTT:n kehittämällä rullalta rullalle -tekniikalla. Esimerkiksi istuimiin, seiniin tai lattiaan kiinnitettyinä ne voivat antureiden avulla aktivoituvat heti kun ne tunnistavat käyttäjänsä.

Pintojen lämmitys onnistuu VTT:n kehittämällä ohuella, taipuisalla ja joustavalla lämmittimellä, jota voidaan valmistaa painamalla lämmityselektroniikan komponentit materiaaliin rullalta rullalle -menetelmällä.

Kuva: Ohut, taipuisa ja joustava lämmitin valmistetaan painamalla. Kuva: VTT.

50 mikrometrin eli 0,05 millimetrin paksuinen muotoon leikattu metalliverkko voidaan asentaa esimerkiksi kankaaseen, paperiin tai lattialaminaattiin ilman ylimääräistä tukikalvoa. Näin se vaikuttaa hyvin vähän materiaalin taipuisuuteen, venyvyyteen tai hengittävyyteen, toisin kuin lattia- ja kattolämmitysjärjestelmissä käytetyt kalvorakenteet.

”Voimme toteuttaa erittäin laaja-alaisia ja nopeita lämmittimiä erilaisiin pintoihin, ja niitä voidaan ohjata alueellisesti yhteisellä ohjausjärjestelmällä. Tulevaisuudessa lämmittimiin voidaan myös lisätä sensoreita, jotka tunnistavat tilassa olevan henkilön ja hänen toiveensa mukavuuslämpötilasta. Sensorien avulla lämmitin voisi toimia esimerkiksi myös osana turvajärjestelmää”, kertoo johtava tutkija Terho Kololuoma VTT:ltä.

”Kehittämäämme lämmitintä voisi käyttää myös desinfiointiin sairaaloiden ja muiden julkisten tilojen pöydissä ja muissa pinnoissa. Pintalämpötilan pystyy nostamaan nopeasti jopa 130 asteeseen”, Kololuoma sanoo.

Teknologian soveltuvuutta arvioitaessa tutkimusryhmä on tehnyt yhteistyötä myös suomalaisen Hot Delivery Companyn kanssa, joka kehittää älykkäitä kuljetusratkaisuja ruokalähettipalveluille.

’’Pilotoimme VTT:n notkeaa lämmitintä uudessa ruoankuljetuslaukussamme, sillä lämmittimen ominaisuudet vaikuttavat lupaavilta”, sanoo Aleksi Rautavuori Hot Delivery Companystä.

Kuva: Lämmityselektroniikan komponentit materiaaliin rullalta rullalle -menetelmällä. Kuva: VTT