Tamperelaisille ratikan lisäksi robottibussit

Tampereen uudet raitiovaunut ovat saamassa rinnalleen uusinta suomalaista robottiautotekniikkaa, kun Sensible 4 aloittaa huomenna kokeiluliikenteen Tampereen Hervannassa. Palvelukokeilun tavoitteena on selvittää, kuinka robottiautot voisivat tulevaisuudessa toimia osana julkista liikennettä.

Tampereen testissä käytetään kahta Sensible 4:n varustamaa Toyota Proace-minibussia, joilla ajetaan Hervannan keskustassa arkiaamusta iltapäivään kymmenen minuutin välein.  Maksuton kyyti kiertää Hervantakeskuksesta 3,5 kilometrin reittiä aina maaliskuun puoliväliin asti.

Tampereen  tavoitteena on kerätä tietoa siitä, kuinka robottibussit voisivat toimia tulevaisuudessa osana paikallista julkista liikennettä, jonka uusin ilmentymä ovat uudet raitiovaunut. Lisäksi Tampereen kaupungilla on älykaupunkitavoitteita, joita Hervannassa sijaitseva automaattisen liikenteen testialue tukee.

Sensible4:n kehittämä teknologia yhdistää useiden eri anturitekniikoiden tuottamaa informaatiota ohjelmistoon tavalla, joka mahdollistaa ajoneuvojen toiminnan erilaisissa sääolosuhteissa, myös lumisateessa ja sumussa.

Testiautojen ajonopeus on  säädetty 30 kilometriin tunnissa ja mukana on myös turvaoperaattori vaikka liikennöinti tapahtuu autonomisesti.  Tampereen Hervannan ajoreitti on Insinöörinkatu, Teekkarinkatu, Ahvenisjärventie, Opiskelijankatu, jonka varrelle pysäkit on pystytetty.

Hervannan testialueen kehitystyötä tehdään Smart City Testialue – Kohti tason 4 automaattista liikennettä -EAKR-hankkeessa, jota rahoittaa Pirkanmaan Liitto. Business Tampere toimii hankkeen toteuttajana. Kokeiltava palvelu toteutetaan osana Euroopan unionin SHOW-projektia, joka on saanut rahoitusta EU:n Horisontti 2020 puiteohjelmasta. Sitowise koordinoi SHOW-projektia Suomessa.

Lisää: Aiempi uutinen Tampereen hankkeesta 19.10.2021 (LINKKI) sekä muut robottiautoja käsittelevät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Sensible 4:n robottibussi ja Tampereen uusin raitiovaunu. Kuva: Sensible 4.