Suomen seuraavat läpimurtoteknologiat – kolme tärkeintä

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara listaa uudessa julkaisussaan kolme uutta syväteknologian läpimurtoaluetta, joilta seuraavat suomalaiset startup-menestykset voivat nousta maailmalle. Niitä ovat Vasaran mukaan uudet materiaalit, nanoelektroniikka ja terveysalue.

Uudet syväteknologiaan (deep tech) perustuvat tuotteet voivat mullistaa globaalia taloutta ja luoda uutta, kestävää teollisuutta Suomeen. Antti Vasaran mukaan edessämme on syväteknologinen murros, joka tulee olemaan jopa mullistavampi kuin edellisten vuosikymmenten digitalisaatio.

”Suomalaisilla kasvuyrityksillä on ainutlaatuista, jopa epäreilua, kilpailuetua useammalla eri syväteknologia-alueella. Siksi ne voivat myös tarjota EU:lle sen kipeästi kaipaamaa, kilpailukykyistä ja globaalisti leviävää teknologiaa”, Antti Vasara kertoo.

Vasara kehottaa perinteisiä yrityksiä tarttumaan yhteistyöhön startupien kanssa, sillä radikaalin teknologian hyödyntäjä voi löytää tien nopeaan, kestävään kasvuun.  ”Syväteknologian ratkaisujen kaupallistaminen voi luoda maailmaan ja Suomeen jopa kokonaan uusia teollisuuden aloja.”

”Todennäköisesti myös kaikki perinteiset toimialat tulevat mullistumaan syväteknologian vaikutuksesta tavalla tai toisella. Siksi syväteknologian omaksuminen on lähes elinehto jokaiselle yritykselle”, Vasara summaa.

Toisin kuin digi-startupit, syväteknologian kasvuyritykset kehittävät yleensä konkreettista fyysistä teknologiaa – esimerkiksi hiilidioksidin avulla valmistettavaa proteiinia, jolla ratkotaan kestävän ruoantuotannon ongelmia (Solar Foods) tai kvanttitietokoneita, jotka voisivat mahdollistaa tietojenkäsittelyn kvanttiloikan (IQM).

Tuoreessa Syväteknologian taskukirja -julkaisussaan Vasara esittelee kolme suomalaista syväteknologian aluetta, joilla suomalaisilla kasvuyrityksillä on ainutlaatuista osaamista ja kilpailuetua.

Vasaran mukaan juuri nyt olisi olennaista, että perinteiset yritykset tarttuisivat yhteistyöhön syväteknologian startupien kanssa, jotta radikaalit innovaatiot saadaan skaalattua maailmanmarkkinoille mahdollisimman nopeasti. Monet suomalaiset syväteknologian startupit tekevätkin jo yhteistyötä globaalien suuryritysten kanssa.

”Viestini yrityksille on: Tartu syväteknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin – nyt. Uuden teknologian ja innovaatioiden hyödyntäjä tulee voittamaan alansa kilpailun ja voi löytää tien nopeaan, kestävään kasvuun“, toteaa Antti Vasara.

Suomen kolme läpiteknologian aluetta

Uudet materiaalit tarjoavat mullistavia, kestäviä ratkaisuja muun muassa rakennusmateriaalien, ruoantuotannon ja tekstiilien saralla. Esimerkkejä suomalaisista materiaaliteknologiaa hyödyntävistä syväteknologian startupeista ovat ilmasta uusiutuvalla energialla ruokaproteiinia tuottava Solar Foods ja puusta tai vaikkapa ruokajätteestä tekstiilikuitua tekevä Spinnova.

Nanoelektroniikka, jonka avulla voidaan kerätä ja käsitellä dataa aivan uudenlaisella laajuudella ja teholla. Se voi mahdollistaa esimerkiksi ihmisen terveyden tai maapallon luonnonresurssien mallintamisen, ennakoimisen ja ohjaamisen. Suomalaisia yritysesimerkkejä nanoteknologian saralla ovat esimerkiksi reaaliaikaista satelliittidataa tarjoava Iceye ja kvanttitietokoneita rakentava IQM.

Terveysteknologia mahdollistaa terveyden ennakoinnin ja tehokkaan täsmähoidon. Uutta lääketiedettä, diagnostiikkaa ja teknologiaa hyödyntämällä on mahdollista ratkoa globaalin terveydenhuollon haasteita ja jopa ennaltaehkäistä sairauksia. Suomalaisia terveysteknologian startup-esimerkkejä ovat esimerkiksi allergiarokotteita kehittävä Desentum ja lääketuotantoa nanomuokkauksen avulla radikaalisti tehostava Nanoform.

Lähde: Johdatus eksponentiaalisen kasvun löytämiseen suomalaisesta syväteknologian startup-osaamisesta, VTT, Antti Vasara (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock