ECOtronics esittelee uusinta bioelektroniikkaa

Elektroniikkajäte on globaali ongelma, jonka määrä tulee kasvamaan entisestään tuotteiden lyhentyneiden elinkaarien myötä. Suomessa aluetta on tutkittu ECOtronics-hankkeessa, jonka päätostilaisuus järjestetään 25.1.2022 verkossa.

Kolmevuotisen ECOtronics – sustainable electronics and optics -hankkeen lopputuotoksena on syntynyt kaksi biopohjaisista materiaaleista tehtyä prototyyppiä, elintarvikkeiden turvallisuutta valvova älypakkaus sekä ympäristön seurantaan kehitetty piirilevy.

Business Finlandin rahoittamassa ECOtronics hankkeessa tutkimustyötä tehtiin LAB-ammattikorkeakoulun lisäksi LUT-yliopistossa, VTT:llä sekä Tampereen yliopistosssa. Hankkeeseen osallistuivat myös Confidex, GE Healthcare, Green Company Effect, Iscent, New Cable Corporation, Paptic, Stora Enso ja Vaisala.

Hankkeen tavoitteena oli tukea kotimaisen ja ympäristöystävällisen elektroniikan sekä optiikan kehittämistä. Lisäksi tarkasteltiin elektroniikan kierrätysmahdollisuuksia ja suoritettiin elinkaarilaskelmia biopohjaisten tuotteiden vaikutuksista elektroniikan ympäristökuormaan.

Päättyvän ECOtronics-hankkeen päätöstilaisuus järjestetään virtuaalisesti verkossa ensi viikon tiistaina 25.1.2022 klo 14–16. Tapahtumassa tullaan käymään läpi hankkeessa saatuja tuloksia sekä esitellään myös uusimmat ympäristöystävälliset ja biopohjaisista materiaaleista tehdyt elektroniikkatuotteet, kuten älyypakkaus ja piirilevy.

Lisää: ECOtronics-hankesivusto (LINKKI), aiempi uutinen Uusiteknologia.fi:ssä 28.11.2019 (LINKKI) ja 25.1.2022 -päätöstilaisuuteen osallistuminen (LINKKI).