3G-verkkojen loppuminen tuo muutoksia

Suomen mobiiliverkoissa tapahtumassa historiallinen muutos, kun teleoperaattorit sulkevat Suomessa ja ulkomailla ensimmäisiä 3G-verkkojaan. Samalla puhelut ja dataliikenne siirtyvät 4G- ja 5G-verkkoihin. Matkailijalle sulkeminen merkitsee sitä, että 3G-puhelin ei enää toimi kaikkialla maailmassa.

Suomalaiset ovat jo ottaneet Telian mukaan varaslähdön ja poistuneet Telian mukaan  3G-verkoista sankoin joukoin päivittäessään puhelimiaan ja liittymiään uudempiin tekniikoihin. Telian oma 3G-verkko suljetaan vuoden 2023 lopussa. Myös Elisa ja DNA ovat ilmoittaneet omien 3G-verkkojensa lopettamisesta.

3G-verkkojen sulkeminen vauhdittuu myös maailmalla. Esimerkiksi Telian oma 3G-verkko on suljettu Norjassa, ja Tanska ja Liettua seuraavat pian perässä. Myös Yhdysvaloissa operaattorit ovat sulkemassa ensimmäisiä 2G- ja 3G-verkkojaan.

3G-verkkojen loppuessa tulee myös muutoksia kännykkäpuheluihin. Verkkojen loppuessa myös puhelut katoavat 3G:stä. Perinteinen mobiilipuhelut eivät toimi lainkaan 4G- ja 5G-verkoissa, joissa käytössä on datapohjainen VoLTE-tekniikka. Sen etuna on nopeampi yhdistyminen ja parempi äänenlaatu.

Päättyneenä vuonna on Telian mukaan tapahtunut jo pieni vallankumous, kun 4G-puhelut (VoLTE) kasvoivat puheminuuteilla mitattuna ensimmäistä kertaa isommaksi kuin mobiilipuhelut 3G-verkossa. Vielä 2G- ja 3G-mobiilipuhelut vastaavat suurinta osaa puheminuuteista, mutta 4G-puheen osuus kasvaa Telian mukaan vauhdikasta kasvuaan.

3G-verkkojen lopettamisen rinnalla matkapuhelinoperaattorit rakentavat kiivaasti8 lisää 5G-tukiasemia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Telia kertoo vuodenvaihteessa 5G-verkon väestöpeiton olleen jo 64 prosenttia kaikista suomalaisista 158 eri paikkakunnalla.

Ja samalla uralla ovat myös DNA ja Elisa. Lisäksi valmistaudutaan testein uusien 26  millimetriaaltojen käyttöön, jolla pitäisi päästä jopa 4 Gbit/s:n siirtonopeuksiin. Luvat ovat jo kunnossa mutta verkkoja vasta suunnitellaan.

Lisää: Aiemmat 5G-kännykkäverkkojen rakentamiseen liittyvät uutiset  (LINKKI), 5G-kattavuuskartat DNA:n (LINKKI), Elisan (LINKKI, kartta ja LINKKI2, lista) ja Telian verkoista sekä 3G-verkkoja käsitelleet uutiset (LINKKI)

Kuva: Telia