Nokia vahvisti 5G-osaamistaan loppuvuoden tulosta enemmän

Nokian loppuvuoden tuloskehitys ei sujunut aiempien kuukausien tavoin, mutta samalla yritys panosti hurjasti 5G-teknologisen osaamisensa vahvistamiseen. Koko vuoden liikevaihto kasvoi kolme prosenttia 22 miljardiin euroon ja liikevoittokin 33 prosenttia.  Yritys kertoi aloittavansa osinkojen jakamisen uudestaan ja ostavansa lisäksi takaisin omia osakkeitaan markkinoilta.

Viime vuonna Nokia loi perustaa siirtyä strategiaan uuteen vaiheeseen, jossa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan tavoitteena on jatkaa kasvua ja vahvistaa kannattavuutta edelleen. Siinä viime vuoden panostukset teknologian kehittämiseen ovat olleet enemmän kuin tärkeitä.

Tulosjulkistustiedotteessa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin (kuvassa) kertoi matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän saavuttaneen keskeisiltä osin kilpailijansa 5G-teknologiassa ja parantaneen bruttomarginaaliaan samalla, kun se lisäsi tutkimus- ja kehitysinvestointeja.Yritys sijoitti tutkimukseen ja tuotekehitykseen loka-joulukuussa runsaan miljardi euroa ja koko vuonna yli neljä miljardia euroa.

Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto 6,4 miljardia euroa laski viisi prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta, mutta koko vuoden liikevaihto nousi aiempien kuukausien voimasta 22 miljardiin euroon. Viimeisen neljänneksen liikevoitto oli 908 miljoonaa, jossa laskua edellisvuoteen 14 prosenttia. Koko vuoden tulos kasvoi 2775 miljoonaan eli 33 prosenttia kasvua.

Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski viimeisellä neljänneksellä 16 prosenttia samalla mutta verkkoinfrastruktuuri-ryhmä kasvoi viime vuoteen verrattuna kymmenen prosenttia erityisesti kiinteiden ja merenalaisten kaapeliverkkojen ansiosta.

Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmä jatkoivat myös Nokian tuoteportfolionsa uudistamista ja kasvoivat lupaavasti. Lisensointibisnes kävi edelleen kaupaksi ja Teknologia-liiketoimintaryhmä onnistui tavoitteissaan laajentua uusille alueille, kuten autoteollisuuteen ja kuluttajaelektroniikkaan.

Jotain tulevaisuuden kasvuista kertoo, että tulosjulkistuksen yhteydessä Nokian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että se mahdollistaisi 0,08 euron osakekohtaisen osingonjaon. Lisäksi yritys käynnistäisi 600 miljoonan euron osakkeiden takaisinosto-ohjelman kahdeksi vuodeksi, jolla on vaikutusta myös Nokian osakkeiden arvoon nostavasti.

Kuluvan vuoden odotetaan tarjoavan Nokialle edelleen  kasvua, jota tukisi Lundmarkin mukaan parantuva kannattavuus, nopeampi toimeenpano ja vahva tilauskanta. Ainoa negatiivinen asia on edelleen jatkuva puolijohdepiirien heikko saatavuus.

’’Näemme kasvumahdollisuuksia 5G-verkkojen käyttöönotossa ja kasvavalla yritysasiakasmarkkinalla. Odotamme myynnin kasvun jatkuvan ja tavoitteenamme on saavuttaa 11–13,5 prosentin liikevoitto tänä vuonna’’, kertoi toimitusjohtaja Pekka Lundmark julkistustiedotteessa. Positiivisen kehityksen uskotaan jatkuvan myös vuonna 2023.

Kai Öistämö palaa Nokiaan

Nokian nimitysvaliokunta ehdottaa, että yhtiössä toiminut, nykyisin Vaisalan toimitusjohtajana toimiva Kai Öistämö valittaisiin Neustar-yhtiön entisen toimitusjohtaja Lisa Hookin, SAP SE:n johtoryhmän jäsenen ja vastaavan johtajan Thomas Saueressigin ohella Nokian uuteen hallitukseen. Nykyisistä Sari Baldauf valittaisiin hallituksen puheenjohtajaksi ja Søren Skoun hallituksen varapuheenjohtajaksi. Muut olisivat Bruce Brown, Thomas Dannenfeldt, Jeanette Horan, Edward Kozel ja Carla Smits-Nusteling.

Lisää: Nokian 10-12/2021 ja 1-12/2021 -tulostiedote (LINKKI)

Kuvat: UT ja Nokia

Päivitetty